Burgemeester Scholtze is in zijn missie geslaagd: met vlag en wimpel

dinsdag om 14:20 • Aangepast gisteren om 15:42
nl
Ze hebben er in Drimmelen ruim een kwart eeuw op moeten wachten. Maar nu wappert er voor het gemeentehuis dan eindelijk de allereerste officiële gemeentevlag. En burgemeester Boy Scholtze gaat er maar wat prat op: “Met trots zullen we deze vlag voeren.”
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De burgemeester had een eigen gemeentevlag altijd al hoog in het vaandel staan. Maar tot dit jaar had de gemeente zelfs nog niet eens een gemeentewapen.

Door de gemeentelijke herindeling in 1997 - waarbij Drimmelen, Hooge en Lage Zwaluwe, Terheijden en Made met elkaar werden verbonden - kwamen alle oude wapenemblemen, symbolen en logo’s onbruikbaar in de spreekwoordelijke onderste la op de burgemeesterskamer te liggen.

Gemeentelogo
Tja, en zonder gemeentewapen ook geen vlag. Tot nu toe moest de gemeente Drimmelen op feestelijke dagen dan ook de slingers ophangen rond de vlag met het groen-blauwe gemeentelogo. Ook mooi natuurlijk, maar heel officieel was de uitstraling ook weer niet. Eeuwig zonde vond ook Scholtze.

De nieuwe officiële vlag van gemeente Drimmelen.
De nieuwe officiële vlag van gemeente Drimmelen.

De burgemeester zette experts op het gebied van wapenkunde (heraldiek red.) dan ook eerst aan de slag om een gemeentewapen te bedenken. De Hoge Raad van Adel – zeg maar de baas van alle Rijkswapens - kon zich eerder dit jaar in het ontwerp vinden en maakte daarmee de weg vrij voor wapenkenner René van Troost omook een fier wapperende vlag te maken.

Azuurblauw
En daar hangt ie dan. Deze week mocht de burgemeester het opvallende dundoek in top hijsen. De vlag van goud-gele en azuurblauwe golven met in het midden een zwart schild met drie witte kruizen. Kleuren en symbolen die toch nog verwijzen naar die tijd voor 1997. De lade van het bureau lijkt daarmee toch nog even open te zijn getrokken.

Voor de inwoners die gehecht waren aan de vorige vlag, reageert Scholtze geruststellend: “Ons bekende gemeentelogo zal uiteraard niet verdwijnen. We blijven immers de enige echte blauwgroene gemeente!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!