Bredanaar die Tim Hofman wilde doden krijgt 5 jaar cel en tbs

woensdag om 13:57 • Aangepast gisteren om 14:36
nl
De 42-jarie Chris T. uit Breda moet vijf jaar de cel in en krijgt tbs met voorwaarden, omdat hij vorig jaar september presentator Tim Hofman wilde doden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

T. liep op 6 september 2023 het pand van BNNVARA in Hilversum binnen met een omgebouwd gaspistool en zei dat hij Hofman wilde doodschieten. De man stond ook terecht voor het voorbereiden van een moord op een hulpverlener uit Oss in augustus vorig jaar.

'Passende staf'
De rechtbank achtte bewezen dat T. de moord op Hofman met een terroristisch oogmerk had voorbereid en wilde uitvoeren, net als die op de hulpverlener. In het oordeel werd wel meegenomen dat T. verminderd toerekeningsvatbaar was, dat hij voortijdig afzag van zijn voorgenomen misdrijven en zichzelf aangaf.

Daarom achtte de rechtbank vijf jaar cel, met aftrek van het voorarrest, in combinatie met tbs met voorwaarden passend. Dit is de maximale celstraf die een rechter kan opleggen als er voorwaarden aan de tbs worden gesteld.

'Terroristisch oogmerk'
Het OM had T. vijf strafbare feiten voorgelegd, waaronder bedreiging en verboden vuurwapenbezit. De rechtbank achtte verder bewezen dat T. de moord op Hofman met een terroristisch oogmerk had beraamd.

Op de dag van de poging tot moord op Hofman verzond T. via Telegram een manifest waarin hij zich tegen gedachtegoed als 'links, extreemlinks, feministisch of woke' keerde. Bovendien had de man tijdens politieverhoren 'zelf de definitie van terroristisch oogmerk' ingevuld bij de uitleg waarom hij de BNNVARA-presentator wilde vermoorden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!