Video

Oude munten, jaguartanden en een Romeins badhuis: hier werden ze gevonden

Gisteren om 10:30 • Aangepast gisteren om 12:41
nl
Bij een basisschool in Esch hebben onderzoekers een boomstamkano uit de prehistorie ontdekt. Donderdag wordt de eeuwenoude vondst uit de grond gehaald. De Brabantse bodem blijkt rijk aan bodemschatten te zijn. We zetten er een aantal op een rijtje.
Profielfoto van Henk van Ingen
Geschreven door
Henk van Ingen

Muntschat
Jeroen Mathijssen uit Rosmalen vond op nog geen kilometer van zijn huis een ware muntschat met 361 Duitse, Franse, Vlaamse en Gelderse munten uit de middeleeuwen. De hovenier wilde als jongen archeoloog worden, maar kon door aangeboren hersenletsel niet goed leren. Met zijn metaaldetector speurt hij de Brabantse bodem af.

361 munten uit de Middeleeuwen gevonden in een akker door hobbyist

Middeleeuws bedrijventerrein
Bij opgravingen in de wijk Zeekant in Bergen op Zoom dook een soort straatje op waaraan in de zesde eeuw na Christus kleine werkplaatsen zaten. Een soort vroegmiddeleeuws bedrijventerreintje dus. Stadsarcheoloog Marco Vermunt was vorig jaar in zijn nopjes over de ontdekking. "Het is een groepje kleine huisjes, hutkommen, waarin mensen allerlei dingen maakten en bewerkten. Van dierenbotten maakten ze kammen, messen, naalden en andere dingen. We hebben ook glas en barnsteen gevonden en dat wijst wel op enige welstand op deze plek."

'

Opgravingen uit de vroege middeleeuwen in Bergen op Zoom. (foto: Raoul Cartens)
Opgravingen uit de vroege middeleeuwen in Bergen op Zoom. (foto: Raoul Cartens)

Tachtigjarige Oorlog
Schatten ontdekken met een metaaldetector, ook Hans Wagemakers kan erover meepraten. De speurneus uit Raamsdonk vond al meerdere gouden en zilveren munten uit de zeventiende eeuw, historische musketkogels en loden gewichten. Al dat speuren leidde tot een nog veel grotere vondst: de plek in Raamsdonk waar een tweede verdedigingswerk uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog heeft gestaan.

Schatzoeker Hans schrijft geschiedenis met zijn metaaldetecto

De gouden munten die Hans heeft gevonden. (Foto: Erik Peeters)
De gouden munten die Hans heeft gevonden. (Foto: Erik Peeters)

Prehistorische tanden en kiezen
De bodem in Mill blijkt een schatkamer als het gaat om overblijfselen van dieren uit de prehistorie. Zo kwamen een knipkies van de uitgestorven Europese jaguar en een kies van een bever van tussen de drie en vier miljoen jaar oud aan het licht.

Bijzondere vondsten in bodem bij Mill

Reconstructietekening van de jaguar. (Foto: Oertijdmuseum Boxtel)
Reconstructietekening van de jaguar. (Foto: Oertijdmuseum Boxtel)

Romeins badhuis
In Cuijk werd een heus Romeins badhuis uit de eerste eeuw na Christus gevonden bij rioleringswerkzaamheden in de Grotestraat. Er doken onder meer resten van een Romeins beeld, luxe aardewerk en brokstukken van muurschilderingen op. Ook werd een zogeheten 'spitsgracht' ontdekt, een gracht rondom een militair complex, in dit geval rondom het Romeins castellum van Cuijk. Deze spitsgracht stamt uit de derde eeuw en loopt dwars door de eerder ontdekte Romeinse weg uit de eerste eeuw.

Opgravingen in Cuijk zijn vrijwel zeker van Romeins badhuis

Sporen gevonden van Romeins badhuis in Cuijk, vermoedelijk uit eerste eeuw  (Foto: Alice van der Plas)
Sporen gevonden van Romeins badhuis in Cuijk, vermoedelijk uit eerste eeuw (Foto: Alice van der Plas)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!