Video

Geen vervolging voor leraar en school na ongeluk met 4-jarige

Vandaag om 19:02 • Aangepast vandaag om 22:53
nl
In Rosmalen raakte in april een 4-jarig jongetje ernstig gewond door een val in het water bij een basisschool. Het Openbaar Ministerie (OM) is na onderzoek van oordeel dat de school en een leraar strafrechtelijk niets te verwijten valt. Ze worden niet vervolgd. De moeder van het kind reageert verontwaardigd tegen Omroep Brabant.

Het kind ontsnapte op 2 april 2024 op het schoolplein van basisschool Wittering kort aan de aandacht van medewerkers van de school. Het jongetje werd niet veel later bewusteloos gevonden in het water buiten het terrein van de school aan de Deltalaan.

Direct werd een uitgebreid onderzoek gestart. Er werden camerabeelden bekeken en meerdere getuigen werden gehoord. Op beelden is te zien dat de leerkracht op het plein aanwezig is bij een aantal spelende kinderen en toezicht houdt. Vervolgens is te zien dat het jongetje het schoolplein verlaat via het poortje en wegloopt. Het poortje valt direct weer dicht. De leerkracht heeft dit niet direct opgemerkt, omdat hij bezig was met een ander kindje dat zijn aandacht vroeg.

Camerabeelden
De camerabeelden hebben bevestigd wat de leerkracht heeft verklaard bij de politie. Uit zijn verklaring en die van andere aanwezigen die dag komt naar voren dat het jongetje al snel wordt gemist op het schoolplein. Na een korte zoektocht wordt hij even later gevonden. De leerkracht is ook degene die hem uit het water heeft gehaald en hulp heeft ingeschakeld.

Geen strafrechtelijk verwijt
Nu vastgesteld is dat er slechts een zeer kort moment is geweest waarin het jongetje aan de aandacht is ontsnapt en de leerkracht ook niet afwezig was of bezig met andere dingen dan toezicht houden, komt het OM tot de conclusie dat de leraar geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt.

Agenten van de forensische opsporing deden onderzoek bij de school (foto: Omroep Brabant).
Agenten van de forensische opsporing deden onderzoek bij de school (foto: Omroep Brabant).

Het OM heeft ook gekeken naar de verantwoordelijkheid van de school. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de omheining van het schoolplein en het poortje daarvan. Het poortje mocht niet met een losse sleutel worden afgesloten omdat bij eventuele calamiteiten het poortje als uitgang dient. Ook de school valt in de ogen van het OM strafrechtelijk niets te verwijten.

De familie van het kind deed twee weken na het incident aangifte. In de ogen van de moeder was de school nalatig geweest en had de poort op slot moeten zitten. Zowel de familie van het jongetje als de school is eerder deze week van de onderzoeksbevindingen en het besluit van het OM op de hoogte gebracht.

Moeder
Ramona Sakidin, de moeder van het kind, kan zich niet vinden in de conclusie die het OM trekt. "Dit is belachelijk. Ligt de verantwoordelijkheid bij mijn zoontje? Andere scholen hebben ervoor gezorgd dat hun poorten degelijk beveiligd zijn zodat een klein kindje niet zelfstandig het poortje kan openen. Kon dat niet bij deze basisschool?"

De moeder vindt nog altijd dat er opzet in het spel is, omdat de poorten niet dicht waren. "Nu is mijn 4-jarige zoontje het slachtoffer geworden."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Kleuter die in vijver viel, is weer thuis: 'Gevochten voor zijn leven'

Moeder doet aangifte nadat haar zoontje onder schooltijd in vijver lag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!