Video

Het Achterhuis van Anne Frank wordt nagebouwd voor New York

woensdag om 20:59 • Aangepast gisteren om 13:34
nl
Een replica van het Achterhuis van Anne Frank, op ware grootte en tot in het kleinste detail. Daar zijn ze in Erp bij Swinkels al wekenlang mee bezig, in opdracht van de Anne Frank Stichting. Als het bouwwerk klaar is, wordt het verscheept naar New York. Daar wordt het samen met zo'n 125 foto's, albums en andere voorwerpen tentoongesteld.
Profielfoto van Henk van Ingen
Geschreven door
Henk van Ingen

Het is voor de eerste keer dat er een replica wordt gemaakt van het huis in Amsterdam waar de Joodse Anne een groot deel van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat met haar familie. Ze schreef daar haar wereldberoemde dagboek.

Decorbouwer Annemiek Swinkels laat trots zien hoe het Achterhuis vorm krijgt. "Dit wordt het kamertje waar Anne sliep. Hier komt haar bureau, haar schrijftafel waar ze aan haar dagboek heeft gewerkt. En dat is het bedje van Anne", wijst ze aan.

Achthonderd foto's
Volgens Swinkels is het maken van de replica goed te doen. "Je hebt alle maten. Het is heel duidelijk wat je moet maken." En daarbij zijn ze qua voorbereiding niet over een nacht ijs gegaan. "We hebben achthonderd foto's gemaakt, van alle kleine details. We hebben kleurencodes, het behang is voor ons geprint", zegt ze tegen de NOS als ze met haar hand over de muur strijkt.

De echte uitdaging zit hem volgens Swinkels in het vinden van de originele spullen die in het huis aanwezig waren. "Het is moeilijk om aan spullen te komen. We vinden het echt leuk om dezelfde sloten te vinden, dezelfde spullen. Dat het steeds ook echt klopt." Dat merk je straks volgens haar ook als je door de replica heenloopt. "Dat je niet smokkelt met spulletjes van toen."

Antisemitisme
"Als Anne Frank Stichting hebben wij de verantwoordelijkheid om met name jonge mensen kennis te laten maken met de ontstaansgeschiedenis van het antisemitisme en hoe dit de nazi-ideologie voedde die uiteindelijk leidde tot de Holocaust", zegt Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. "De tentoonstelling geeft inzicht in hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat dit voor ons vandaag de dag betekent."

In juli 1942 dook de toen 13-jarige Anne Frank met haar ouders Otto en Edith en haar 16-jarige zus Margot onder in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263. Later voegde de familie Van Pels zich bij hen.

Auschwitz
Op 4 augustus 1944 werden ze opgepakt door de nazi's en op transport gezet naar het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Anne en haar zus Margot belandden vervolgens in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. Ze stierven beiden begin 1945 na te zijn besmet met vlektyfus. Enkele maanden later gaven de nazi's zich onvoorwaardelijk over aan de geallieerden. Vader Otto Frank was de enige persoon uit het Achterhuis die de oorlog overleefde.

De tentoonstelling in New York wordt op 27 januari geopend, op de dag van de Internationale Holocaustherdenking. In januari is het tachtig jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!