Oprichter André vol ongeloof na brand in Stroomhuis: 'Voor tonnen schade'
André, die momenteel in zijn geboortedorp in Portugal verblijft, werd in alle vroegte door zijn zoon gebeld die hem het slechte nieuws mededeelde. "Ik kon het niet geloven. We hebben in 25 jaar een fantastische naam opgebouwd als culturele hotspot in Eindhoven en omgeving", zegt hij.
De kunstenaar wordt sinds vanochtend overspoeld door een lawine aan steunbetuigingen. "Van de directeur van Lowlands, grote bands, musea, tot aan de baas van de NPO. We zijn door de jaren zo veel samenwerkingen aangegaan. En dat zonder enige vorm van subsidie. In heel Nederland kan weinig tippen aan het Stroomhuis", zegt André verslagen.
André kraakte het gemeentelijke pand rond 2000, waarna het Stroomhuis al snel uitgroeide tot een kloppend hart van de Eindhovense creatieve wereld. "Het was een plek met een eigen identiteit, een plek met creatieve sfeer, energie, en bovenal mensen. Tussen 2021 en 2024 traden 240 bands op, waarvan 40 uit de directe omgeving van Eindhoven. Dat is ongekend."
Net als André zijn ook veel vrijwilligers en bezoekers van het culturele centrum na de verwoestende brand vol ongeloof. "Dit was mijn tweede thuis, een woonkamer voor iedereen", zegt muzikant Martijn Claessens, terwijl hij naar het smeulende pand kijkt. Martijn is bij veel evenementen in de concertzaal betrokken. "Ik heb de bands die zaterdag zouden optreden een berichtje gestuurd dat het niet gaat lukken."
Ook Robbert komt al ruim twintig jaar bij het Stroomhuis en is ontzettend geschrokken van het nieuws. "Het is een belangrijke plek in het Eindhovense uitgaansleven die nu verloren gaat", zegt hij. "Het is een plek waar alles kan en leuke initiatieven worden ontplooid, zonder te veel regeltjes. Een plek die we nodig hebben in Eindhoven."
Het Stroomhuis, dat rond 2000 door André werd gekraakt, heeft meerdere colleges van B en W overleefd. Verschillende burgemeesters ondernamen de afgelopen twintig jaar tevergeefs pogingen om het gemeentelijke gebouw te ontruimen.
Volgens André was het Stroomhuis in vergevorderde gesprekken met de gemeente om een huurcontract voor de lange termijn te krijgen. Omdat het culturele centrum geen huurcontract had, kon geen verzekering worden afgesloten.
Door de brand ziet André een kwart eeuw aan herinnering, maar ook veel dure apparatuur in vlammen opgaan. "Geld is niet het belangrijkste. Al loopt de schade in de tonnen", denkt André. "Er was een professionele geluidsstudio, werkplaatsen voor hout, metaal en keramiek met dure apparatuur. Ook mijn complete kunstarchief is waarschijnlijk verloren gegaan en de concertzaal en werkruimtes natuurlijk."
Tot overmaat van ramp denkt André dat het Stroomhuis niet voor de tonnen schade is verzekerd. "We zijn een verzameling van allerlei kleine initiatieven en groepjes. Ik vrees dat niet alles is verzekerd."
Op sociale media is het Stroomhuis inmiddels een geldinzamelingsactie begonnen. Binnen een uur werd meer dan 12.000 euro voor de herbouw van het culturele centrum gedoneerd.
Oorzaak van brand niet duidelijk
André denkt vrijdag en anders begin volgende week naar Eindhoven te reizen om de schade met eigen ogen te bekijken. "We wachten op toestemming om het gebouw in te kunnen om te kijken wat er te redden valt."
Bij de brand raakte niemand gewond. Over de oorzaak is nog niets duidelijk, maar aan brandstichting denkt hij absoluut niet. "We hebben alleen maar vrienden in de stad", sluit André af.