Dorpje wil niet meer arbeidsmigranten dan inwoners en komt in actie

Gisteren om 20:39 • Aangepast gisteren om 21:39
nl
Geen wooncomplex voor 320 arbeidsmigranten bij een dorp met 265 bewoners. Dat dringende verzoek hebben de inwoners van Oudemolen donderdagavond gedaan aan burgemeester Aart-Jan Moerkerke van de gemeente Moerdijk. In het gemeentehuis kreeg hij om precies te zijn 1569 handtekeningen van de protestgroep overhandigd. "We vrezen niet voor overlast, we hebben het al", zegt bewoonster Miranda Bravenboer.
Profielfoto van Robert te VeeleProfielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Bravenboer kwam samen met een aantal inwoners van Oudemolen donderdagavond naar het gemeentehuis om de massaal ondertekende petitie te overhandigen. "We willen ons laten horen en laten zien dat wij er ook nog zijn."

Burgemeester Moerkerke is onder de indruk van de handtekeningenactie van de bewoners: "Het is duidelijk een noodkreet om met de bewoners in gesprek te gaan. Het moet wel heel gek lopen als niemand daar wil instappen. Met elkaar praten is het begin."

De gemeente Moerdijk wil op vijf plekken zo’n 1600 arbeidsmigranten laten wonen. In Oudemolen moet er huisvesting komen aan de rand van dorp. Ontwikkelaar HomeFlex heeft daarvoor een terrein van een varkenshouderij aan de Oudemolensedijk in beeld. Het plan daar bestaat uit 64 studio's en 48 woningen, recreatieruimte en 250 parkeerplaatsen. En dat roept hevige weerstand op bij de omwonenden. Ze vrezen voor nog meer overlast, veiligheid, verkeerproblemen en waardedaling van hun huizen.

De handtekeningen werden aangeboden in het gemeentehuis (foto: Erik Peeters).
De handtekeningen werden aangeboden in het gemeentehuis (foto: Erik Peeters).

"We hebben nu al op verschillende plekken in Oudemolen arbeidsmigranten wonen en die zorgen voor overlast. Doe dat eens maal tien of twintig", zegt Miranda. Volgens de bewoners het dorp helemaal niet berekend op de komst van honderden arbeidsmigranten.

Bewoner Anton Fens is het daar helemaal mee eens: “Met zoveel mensen komt de veiligheid in het gedrang. Denk aan de medische zorg, de brandweer of de politie. We hebben hier in de buurt maar één wijkagent.” Ook maakt hij zich zorgen over de verkeersdrukte. “Het zijn hier drie dijken. Stel je voor dat daar nog meer auto’s overheen moeten om naar industrieterrein Moerdijk te gaan.”

De bewoners vrezen dan ook dat het straks gedaan is met de rust in Oudemolen. Fens: “En in Oudemolen is helemaal niks voor arbeidsmigranten te doen. We moeten niet hebben dat die mensen straks uit verveling gaan rondzwerven door onze straten.”

In de regio Moerdijk werken zo’n 4.600 arbeidsmigranten, voornamelijk uit Polen en Roemenië. Door de komst van Logistiek Park Moerdijk komen daar de komende jaren naar verwachting nog duizend bij. Nu wonen de arbeidsmigranten nog voornamelijk in woonwijken, vaak in slechte huizen. De gemeente wil ze op grootschalige locaties met ‘fatsoenlijke’ voorzieningen laten verblijven.

"Ga met de bewoners in gesprek."

Bravenboer begrijpt dat arbeidsmigranten nodig zijn, maar de verspreiding zou beter moeten. “Natuurlijk vinden wij als bewoners het onacceptabel als mensen in slechte woningen moeten wonen. De zorgen hebben dan ook geen betrekking op deze mensen zelf, maar meer op de zware wissel die zij trekken op Oudemolen.”

Inmiddels hebben ook veel inwoners uit Fijnaart en Willemstad zich achter de protestactie geschaard en de petitie ondertekend. Regelmatig is er overleg tussen de bewoners, gemeente en HomeFlex. Toch vinden de bewoners dat er binnen de lokale politiek onvoldoende naar ze wordt geluisterd. “Iedereen is van de plannen geschrokken. Wij verzoeken de gemeente om samen met ons te kijken naar alternatieven die minder ingrijpend zijn voor onze woonomgeving”, besluit Fens.

Het is nog niet zeker of de plannen van HomeFlex ook kunnen doorgaan. De gemeente beoordeelt het verzoek van de ontwikkelaar nog. Daarna zal de gemeenteraad zich er nog over moeten uitspreken. Burgemeester Moerkerke: "Over de uitkomst kan ik niks zeggen. Dat is aan de politiek. Ik geef het college en de raadsleden de duidelijk oproep mee: ga met de bewoners in gesprek."

Zo moet het wooncomplex in Oudemolen eruit komen te zien.
Zo moet het wooncomplex in Oudemolen eruit komen te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!