Video

Honden in vieze, stinkende hokken: weer fokker in de fout

Vandaag om 11:04 • Aangepast vandaag om 13:00
nl
Een hondenfokker in Chaam overtreedt de regels. Op zijn erf houdt hij illegaal tientallen volwassen dieren en puppy’s. De dieren zitten bovendien in zwaar verontreinigde hokken vol ontlasting en urine. Ook hangt er een ondraaglijke stank, meldt House of Animals. De gemeente Alphen-Chaam laat weten dat ze de zaak serieus neemt en dat ze ermee aan de slag gaat.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Het zal niet makkelijk worden, maar dit moet stoppen”, zegt Karen Soeters van House of Animals. De fokker zegt in een gesprek met haar dat hij ook een eind wil maken aan de activiteiten: “Om deze ellende te voorkomen.”

Soeters heeft er een hard hoofd in. In 2021 moest een fokker in hetzelfde pand al op last van de gemeente stoppen met het fokken en verhandelen van honden. Ook toen kwam House of Animals in actie. Nu is een andere fokker op dezelfde plaats met deze praktijken begonnen.

LEES OOK: Hoe illegale puppyfabriek van omstreden fokker te werk ging: een overzicht

In Chaam is het volgens Soeters ‘schrikbarend en ronduit schokkend’ wat zij heeft aangetroffen. In eerste instantie werd de organisatie getipt en later heeft ze zelf onderzoek gedaan.

Veel dieren leven er volgens House of Animals onder slechte omstandigheden. Hun manden en drinkbakken zijn kapotgebeten of vies. Ook lopen er honden rond die ziek zijn en een risico kunnen vormen voor het aangrenzende hondenpension, dat van dezelfde eigenaar is.

Een van de vieze hokken (foto: House of Animals).
Een van de vieze hokken (foto: House of Animals).

Soeters: “Aan de buitenkant oogt het vriendelijk en betrouwbaar, maar achter de schermen ziet het leven van de honden er allesbehalve rooskleurig uit.” Er zijn ook twee zilvervossen aangetroffen. Zij leven in hokken op een metalen rooster.

Uit onderzoek van House of Animals blijkt verder dat de broodfokker bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven met drie bedrijven, allemaal onder dezelfde eigenaar en met een identieke taakomschrijving. Deze bedrijven omvatten onder meer de activiteiten van het fokken van honden en het runnen van een dierenpension.

Voerbakken zien er afgeknaagd uit (foto: House of Animals).
Voerbakken zien er afgeknaagd uit (foto: House of Animals).

Waarschuwingen voor fokker
De eigenaar weet zich van de prins geen kwaad. Volgens hem heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) onlangs een bezoek gebracht aan zijn bedrijf en die zou hebben geconstateerd dat ‘alles goed en perfect’ was. Volgens een woordvoerder van de LID klopt dit deels. De fokker is eind september bezocht, maar dat de bevindingen waren anders. De fokker heeft zelfs twee waarschuwingen gekregen: omdat de dieren niet droog, schoon en veilig lagen én omdat er voerbakken stonden waaraan de dieren zich konden verwonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil niet op dit individuele geval ingaan.

De gemeente Alphen-Chaam bevestigt dat House of Animals bij haar een handhavingsverzoek heeft neergelegd. Een woordvoerder vertelt dat de fokker drie jaar geleden is gesommeerd te stoppen. Dat zou ook zijn gebeurd, maar inmiddels heeft hij zijn activiteiten dus hervat.

Een toezichthouder van de gemeente gaat poolshoogte nemen en daarna is het aan college om eventueel maatregelen te (laten) nemen.

House of Animals roept hondenliefhebbers met klem op om geen dieren bij deze fokker te kopen. De organisatie stelt geregeld misstanden aan de kaak bij honden- en kattenfokkers in Brabant. Eerder trok ze al aan de bel over fokkers in Deurne, Eersel, Hapert en Stiphout.

In deze aflevering van Misdaad Uitgelegd zetten we alles op een rij wat betreft malafide hondenfokkers in Brabant

:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!