Video

Topatleet Björn geeft gratis hardlooptraining in strijd tegen overgewicht

zondag om 10:00 • Aangepast vandaag om 10:54
nl
Overgewicht en obesitas komen in de gemeente Geertruidenberg meer dan gemiddeld voor, blijkt uit cijfers van het RIVM en de GGD. Tijd voor verandering, vindt topatleet Björn Koreman (33). Hij geeft daarom hardlooptrainingen aan inwoners uit zijn gemeente. “Uiteindelijk wil ik zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

“Hardlopen is een heel toegankelijke sport. Je trekt je schoenen aan, gaat de deur uit en een rondje hardlopen”, vertelt Björn in het Koningspark in Raamsdonksveer. Daar hebben ruim twintig deelnemers, van beginnend tot zeer ervaren, zich verzameld voor een training van de topatleet. “Door ze hier wat tips te geven, maak ik het laagdrempelig.”

“Zonder de juiste begeleiding houd je het hardlopen niet lang vol.”

Het hardlopen begon bij de voormalig handballer als grap. Maar toen hij in 2011 samen met zijn vader deelnam aan de Singelloop in Breda, werd het vuurtje echt aangewakkerd. Inmiddels ziet hij dat meer mensen zich aansluiten bij runclubs of deelnemen aan hardloopwedstrijden, maar zij krijgen daarbij vaak niet de juiste begeleiding. “Daardoor ben ik bang dat ze het niet lang gaan volhouden.”

Ook blessures liggen op de loer. In het verleden liep Björn zelf een lopersknie op, waardoor hij er een half jaar uit lag. Toen hij na een aantal maanden herstel weer een blessure kreeg, twijfelde hij of het hardlopen wel aan hem besteed was. “Maar ik kon het niet laten om door te zetten.”

Tegenwoordig maakt Björn deel uit van het NN Running Team. Dat is het eerste professionele hardloopteam ter wereld. Onder meer Olympisch kampioen Eliud Kipchoge, die in 2019 binnen twee uur een marathon uitliep, en viermaal wereldkampioen en tweemaal Olympisch kampioen op de 10.000 meter Kenenisa Bekele maken onderdeel uit van dit team. In 2019 finishte Björn als tweede Nederlander bij de marathon van Eindhoven en ondertussen is hardlopen zijn beroep. "Niets mooiers dan dat!”

“Van ultramarathonlopers tot aan mensen die voor het eerst de hardloopschoenen aantrekken.”

Voor de gemeente Geertruidenberg ontwikkelde de professioneel hardloper op eigen initiatief twee hardloopschema’s: vijf kilometer voor beginners, tien kilometer voor gevorderden. Elke derde donderdag van de maand wordt er om half zeven 's avonds een training van een uur georganiseerd in het Koningspark in Raamsdonksveer.

“Alleen een rondje hardlopen doen we niet”, vertelt Björn. Hij geeft ook tips over de loophouding en het verbeteren van de loopefficiëntie, de hoeveelheid energie die je gebruikt tijdens het hardlopen. Alle niveaus zijn welkom. “Van ultramarathonlopers tot aan mensen die voor het eerst de hardloopschoenen aantrekken.”

Eén van de deelnemers is Sjoerd Buijks (32) uit Raamsdonk. “Ik loop vier keer in de week hard”, vertelt de ultramarathonloper, “maar Björn is een topatleet. Die heeft altijd wel dingen bij te brengen die ik mee kan nemen in mijn eigen sportmomenten.”

“Het lijkt wel

Snel voegt Sjoerd zich tussen de andere deelnemers, waarna Björn begint met de training. Die start met oefeningen als knie heffen. “Het lijkt wel The Ministry of Silly Walks van Monty Python”, grapt een van de deelnemers over de hoge passen die ze moeten maken.

Volgens Björn zijn die van belang voor het verbeteren van de loopefficiëntie. Door het optillen van hun knie, landen de deelnemers namelijk met hun voet onder de heup. “Bij een landing op je hak, moet heel je bovenlichaam nog voorbij dat bovenbeen en dat kost je enorm veel energie”, legt hij aan z'n lopers uit.

Na de oefeningen is het tijd voor de intervaltraining. “Loop op je eigen tempo”, aldus Björn. Een vader, die samen met zijn zoon naar het Koningspark is gekomen, heeft na één rondje het zweet al op zijn voorhoofd staan. “Het is toch zwaarder dan ik dacht”, puft hij, waarna zijn zoon hem snel weer meetrekt. Björn rent tevreden mee. “Ik hoop dat mensen na de trainingen elkaar gaan opzoeken, om lekker een rondje te blijven hardlopen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!