Misdaadjournalist Jan Meeus: 'Pillenboeren kregen via politie informatie'

Vandaag om 13:00
nl
Brabantse drugscriminelen konden lang hun gang gaan, omdat ze werden onderschat. Vanuit een 'Hollands' superioriteitsgevoel. Dat is de opvallende conclusie van het boek 'Narco's in Nederland' van misdaadjournalist Jan Meeus uit Made. In zijn boek staat dat een hoge Australische politiebaas gevoelige informatie doorspeelde. Ook wordt beschreven hoe de Brabantse 'pillendraaiers' in contact kwamen met de Amsterdamse onderwereld.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Jan Meeus, werkzaam als misdaadverslaggever bij dagblad NRC , is zondag te gast in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.

"Dat beeldvorming zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij misdaadbestrijding heeft mij verbaasd en ook gemotiveerd om dit boek te schrijven", schrijft Meeus in het voorwoord. En hij vertelt hoe ook de media zich meer richtten op de Amsterdamse onderwereld en de neiging hadden Brabant te onderschatten. "Ook ik", zegt hij er als geboren Brabander bij.

Hij vertelt in zijn boek het verhaal van de Brabanders die ongeveer 50 jaar geleden hun illegale alcoholstokerijen ombouwden tot provisorische drugslabs. En hoe ze in de jaren negentig 90 procent van de wereldwijde productie van XTC in handen kregen. Criminelen uit Amsterdam worden gelokt door die business, waarin honderden miljoenen euro's omgaan. De combinatie van 'Brabants vernuft en Amsterdamse branie', zo schrijft Meeus.

Corruptieaffaire
Maar dat Brabantse vernuft is volgens hem lange tijd onderschat. Opsporingsdiensten en media richtten zich vooral op voorvallen in de Amsterdamse onderwereld. De Brabanders konden in de tussentijd redelijk ongestoord hun gang gaan. Meeus beschrijft zelfs een corruptieaffaire waarbij een hoge Australische politiebaas betrokken was. Drugscriminelen waren daardoor op de hoogte van opsporingsactiviteiten, ook in Europa. Volgens Meeus een affaire die zo gevoelig ligt dat hij voor een groot deel in de doofpot verdween.

De desinteresse voor Brabantse drugscriminelen is door hen effectief gecultiveerd, zo tekent Meeus op in zijn boek. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat Nederland nog steeds een leidende positie heeft als het gaat om het produceren van synthetische drugs, maar ook tot een grote rol in de wereldwijde smokkel van cocaïne.

Verder in KRAAK.:
Longarts Sanne Lievense van het Amphia Ziekenhuis in Breda aan tafel. In het kader van Stoptober. Zij ziet dagelijks hoe moeilijk het is voor patiënten om te stoppen met roken. En ze maakt zich zorgen over de agressieve vape-campagne van de tabaksindustrie richting jongeren. 'Misdadig' en 'pervers' noemt ze die.

En singer-songwriter Remme schuift aan. Hem kennen we nog van het nummer 'The Moment', dat Studio Sport gebruikte als herkenningstune van het EK voetbal in 2020. Nu timmert hij internationaal verder aan zijn carrière in Berlijn en Londen.

KRAAK. wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook via Brabant+ terug te kijken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!