BRABANT BEVRIJD

Geallieerden starten groot offensief over breed front richting West-Brabant

Vandaag om 07:00 • Aangepast vandaag om 08:45
nl
Vrijdag 20 oktober 1944. De geallieerden gooien alles in de strijd om nu eindelijk de Duitsers te verjagen uit het westen van Brabant. Tanks, vliegtuigen, artillerie. Het begint vanuit de grensstreek boven Antwerpen. De Duitsers staan voor een overmacht en zetten zich schrap.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In de herfst van 1944 werd het grootste deel van Brabant bevrijd. Er vielen veel slachtoffers en er ontstond grote schade. Op Omroep Brabant lees je dagelijks wat er precies tachtig jaar geleden gebeurde.

In de ochtend, vanaf half acht wordt de stilte in de grensstreek van West-Brabant doorbroken door een oorverdovend artilleriebombardement. Het offensief start. De operatie heeft als codenaam 'Suitcase'.

Overal in het Belgische grensgebied boven Antwerpen zetten de geallieerden zich in beweging voor de grote doorbraak. Twee divisies rukken op.

Aan de rechterflank starten de Polar Bears van de 49e Divisie de aanval op Wuustwezel en Loenhout. Ze moeten koers zetten naar Breda.

Geallieerde tanks, West-Europa 1944 (foto: archief)
Geallieerde tanks, West-Europa 1944 (foto: archief)

Britten
De Britse Polar Bears –officieel de 49e West Riding Division- hebben geluk op deze eerste dag. De troepen zijn net buiten bereik van Duitse artillerie en daarom boeken ze meteen forse terreinwinst.

Ook vlammenwerpertanks –Crocodiles- zetten ze in. Ze overschrijden de grote doorgaande weg tussen Breda en Antwerpen en bevrijden Wuustwezel.

Canadezen
De 4e Canadese Divisie opent de aanval vanuit Putte-Kapellen oostwaarts naar Kalmthout. Vanuit Maria ter Heide willen ze richting Essen en Roosendaal.

Onder Essen voeren meer dan 80 jachtvliegtuigen luchtaanvallen uit. Ze vuren raketten af op Duitse stellingen en gebouwen en gooien vijfhonderdponders op vijandelijke doelen. Ze komen tot Nispen, waar ze Duitse luchtafweer bombarderen. Ook hier allerlei soorten tanks in actie, waaronder vlammenwerper-tanks en Cromwell-en Churchill-tanks.

Modder en mijnen
Maar hier is het Duitse verzet taai. In de bossen rond de Kalmthoutse Heide wordt hard gevochten. Bij het militaire kamp van Brasschaat, het vliegveld en de bunkers. Ook modder en mijnen zijn de grote vijand. Luchtsteun moet eraan te pas komen om de vijand het zwijgen op te leggen. Weer bombarderen RAF-toestellen de Duitsers.

Typhoon wordt bewapend, Europa 1944 (foto: archief)
Typhoon wordt bewapend, Europa 1944 (foto: archief)

Polen
De Canadezen en Britten zijn niet de enige eenheden in de streek. De 1e Poolse pantserdivisie ligt al weken bij het front bij Baarle-Nassau. De Polen hoeven nog niet op te rukken. Ze moeten de Duitsers onder druk houden in dat gebied.

Amerikanen
De Amerikaanse 104e infanteriedivisie is nog onderweg vanuit Normandië. ‘The Timberwolves’ krijgen hun eigen vak toegewezen: richting Zundert en Rucphen.

Intussen werken de Duitsers druk aan een tegenaanval, onder meer vanuit een hoofdkwartier in Achtmaal.

Gevaarlijk
Ze maken zich vooral zorgen om de massale geallieerde aanwezigheid en een mogelijke opmars naar Essen en Roosendaal. Die opmars is riskant. Vanuit de omgeving Roosendaal kunnen ze in de flank te worden aangevallen bij Woensdrecht: de belangrijkste toegang tot Zeeland, met spoorlijn en hoofdweg. Die strategische plek willen ze kost wat kost behouden.

De eerste dag van Suitcase slaat een fors gat in de Duitse verdediging. Maar een antwoord van de Duitsers blijft niet lang uit.

Canadese militair op grens bij Putte (foto: archief LAC)
Canadese militair op grens bij Putte (foto: archief LAC)

Omroep Brabant staat uitgebreid stil bij tachtig jaar vrijheid. Kijk op onze themapagina Brabant Bevrijd voor alle artikelen en uitzendingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.