Record voor Harrie Lavreysen: vijftien keer wereldkampioen baanwielrennen

vrijdag om 20:37 • Aangepast zaterdag om 20:29
nl
Harrie Lavreysen is voor de vijftiende keer wereldkampioen in het baanwielrennen geworden. De baansprinter uit Luyksgestel was in het Deense Ballerup sneller dan uittredend wereldkampioen Jeffrey Hoogland en veroverde zo de wereldtitel op de 1 kilometer tijdrit.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Lavreysen is daarmee de enige baanwielrenner met vijftien wereldtitels op zak. Na het goud op de teamsprint van afgelopen woensdag had Lavreysen het record van veertien van de Fransman Arnaud Tournant geëvenaard.

Eerder op de dag reed Lavreysen ook al een wereldrecord op zeeniveau, 57,468 seconden. In de kwalificatieronde was zijn tijd vier tienden van een seconde sneller dan het oude record van zijn landgenoot.

De 27-jarige wielrenner reed voor het eerst de kilometertijdrit op een internationaal kampioenschap. Wel werd hij al twee keer Nederlands kampioen. De tijdrit van 1 kilometer is geen olympisch onderdeel.

Hattrick Harrie
Dit is niet de eerste uitzonderlijke prestatie van Lavreysen. Afgelopen zomer slaagde hij in zijn plan om een olympische hattrick te scoren. Op de Zomerspelen in Parijs won hij goud op de teamsprint, goud op de individuele sprint en goud op de keirin. Het leverde hem de bijnaam 'Hattrick Harrie' op.

Foto: ANP / Iris van den Broek.
Foto: ANP / Iris van den Broek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!