Ebusco naar de rechter: klant bestelt 59 bussen, maar annuleert order

Gisteren om 08:37 • Aangepast gisteren om 12:25
nl
Het Deurnese Ebusco stapt naar de rechter, omdat het bedrijf bang is dat het niet wordt betaald na het maken van 45 bussen. Vervoersbedrijf Qbuzz wil een order voor 59 bussen annuleren, maar 45 bussen zijn dus al geproduceerd. Ebusco, fabrikant van elektrische bussen, kampt al langer met leveringsproblemen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het verlies van de order zou volgens Ebusco flinke druk leggen op de financiële middelen. Maandag is er een rechtbankzitting in het kort geding dat Ebusco heeft aangespannen om de levering aan én betaling van Qbuzz te eisen.

Ebusco wilde de naam van de klant eerder op maandagochtend niet geven. Qbuzz bevestigt echter, na berichtgeving van onder meer het Financieele Dagblad, dat de vervoerder de klant is tegen wie Ebusco een kort geding heeft aangespannen. Qbuzz wil inhoudelijk niks over de zaak zeggen.

Om de financiën op de korte termijn op peil te houden, heeft Ebusco de productie 'grotendeels' stilgelegd in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak. Het bedrijf zegt het geschil snel te willen oplossen.

LEES OOK: Bussenbouwer Ebusco gaat nog extra besparen na eerste bezuinigingsronde

Ebusco heeft al een tijdje last van productieproblemen. Door die leveringsproblemen heeft het Zweedse Connect Bus eerder een order voor 47 bussen geannuleerd. Ook vervoersbedrijf Keolis Zweden heeft al een order, van vijftig bussen, geannuleerd.

Op de Amsterdamse beurs gaat maandag allicht veel aandacht uit naar Ebusco. Door de problemen zijn de verliezen dit jaar sterk opgelopen. Analisten vrezen voor het voortbestaan van het bedrijf.

De fabrikant liet in september weten 36 miljoen euro aan nieuw kapitaal op te willen halen bij aandeelhouders. Op 24 oktober houdt het bedrijf daar een spoedvergadering met aandeelhouders over.

Reorganisatie en besparing
De fabrikant van elektrische bussen Ebusco gaf eerder dit jaar al aan nog meer kosten te gaan besparen.

Het bedrijf reorganiseerde en wilde kosten besparen door meer van externe producenten gebruik te maken. Daarmee bespaarde het bedrijf uiteindelijk minder dan verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!