Sander (33) schoot op zijn zus: 'Ze irriteerde mij met haar bemoeizucht'

Gisteren om 17:30 • Aangepast vandaag om 11:57
nl
Alle alarmbellen gingen vorig jaar april af in Nuenen toen Sander M. (33) daar stond te zwaaien met een pistool en op een auto schoot. En dus werd het huis van Sander omsingeld door de politie en moest hij naar buiten komen met zijn handen omhoog. In zijn broeksband vonden agenten een pistool.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Dat was op 26 april 2023 in de Schepen Maaslaan in Nuenen. Deze maandag werd in de rechtbank in Den Bosch eindelijk duidelijk wat daar toen precies gebeurd is.

Sander was in die periode aan het afkicken en ergerde zich die dag gruwelijk aan zijn zus, die op bezoek was, zo vertelde hij aan de politierechter. "Haar opdringerigheid, haar bemoeizucht irriteerde mij", aldus Sander.

Opeens liep hij naar de keuken en kwam terug met een vuurwapen in zijn hand. Zijn zus voelde zich heel ongemakkelijk en verliet zo snel mogelijk het huis van haar broer. Die liep achter haar aan. Toen zij snel wegreed in haar Fiat 500 zag ze in haar spiegel dat Sander het wapen in zijn hand had. Meteen daarna hoorde ze een knal en was de achterruit gebarsten. Ze schrok zich rot.

Wachten op privacy instellingen...

Sander vond het eigenlijk allemaal niet zo spannend, want het was 'maar een gasdrukwapen', een BB-gun, dat balletjes schiet. Sander verzamelde wapens en de politie vond na zijn arrestatie zwaarden, messen, gasdrukwapens en replica’s van wapens in zijn huis. Sander bleek een echte verzamelaar, die zijn wapens gebruikte om zich lekker af te kunnen reageren op bijvoorbeeld blikjes.

En dat die niet echt zijn, weet Sander wel, maar andere mensen niet. De officier van justitie kon er dan ook niet om lachen. Hij waarschuwde Sander dat het niet zomaar ‘een keertje misging’ en dat dat weinig voorstelt. Een bedreiging met een vuurwapen is een serieuze zaak met dito celstraf.

Geen gewone crimineel
De officier moest er echter wel rekening mee houden dat Sander geen gewone crimineel is. Hij is verslaafd aan alcohol en drugs, licht verstandelijk beperkt en heeft last van een stoornis. Daarom moet Sander wat justitie betreft vooral hulp krijgen en hooguit een voorwaardelijke celstraf als waarschuwing. En dat vindt bijvoorbeeld ook de zus van Sander die werd beschoten. Zij zien elkaar al anderhalf jaar niet meer, maar ook zij wil dat haar broer de juiste hulp krijgt.

De reclassering adviseerde een stevig pakket aan maatregelen: meldplicht, behandeling, eventueel met opname, begeleid wonen, dagbesteding, hulp bij schulden, ambulante begeleiding en controle op gebruik van alcohol en drugs. Zo moet Sander zijn leven weer op de rit krijgen in de komende jaren.

Taakstraf
De politierechter nam dit advies over. Als straf kreeg hij daarnaast nog een taakstraf van 40 uur. En als stok achter de deur een celstraf van vier maanden, die hij pas hoeft uit te zitten als hij nog eens in de fout gaat.

De vijf wapens die in beslag zijn genomen, is Sander kwijt. Met een daarvan heeft Sander zijn zus bedreigd en het gevaar dat hij dat nog eens doet, is te groot. En bovendien mag je zulke wapens helemaal niet hebben als je geen lid bent van een vereniging.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!