Gevluchte tandarts Sona zit in opvang in Dongen en wil aan de slag
Sona vluchtte uit de Palestijnse gebieden naar Syrië. "Ondanks bombardementen ging ik door met mijn studie. Jarenlang ben ik bezig geweest. Dat was niet makkelijk", vertelt Sona. Ze haalde haar bachelor-diploma, maar heeft in Nederland een hogere graad nodig.
De Palestijnse vluchtte begin dit jaar alleen naar Nederland. Ze verblijft nu acht maanden in een kleine opvang van het Rode Kruis in Dongen. Ook daar kan ze niet stilzitten. Ze organiseert activiteiten voor kinderen. "Het is heel fijn om kinderen blij te zien, dat geeft me energie", lacht ze. Ze helpt de kinderen met vertalingen. Ook doet ze regelmatig vrijwilligerswerk bij een kringloopwinkel in het dorp.
"Ik ben nu helemaal niks."
Ze moet vooral één ding doen: wachten, op een verblijfsvergunning. "Dat haat ik. Ik ben nu helemaal niks. Ik moet gewoon werken", zegt ze gefrustreerd. Sona wil haar masteropleiding afmaken en zich verder specialiseren als tandarts.
Fotograaf Mona van den Berg ontmoette haar bij het maken van een reportage in Dongen. Ze plaatste zondag een oproep op sociale media. De zoektocht naar een Brabantse tandartsenpraktijk is begonnen.
Het leverde vele honderden reacties op. "Bizar! Geweldig! Met het huidige politieke klimaat had ik dat niet verwacht. Ik heb nul nare reacties gehad!", reageert ze maandag. "Zij gaat echt wel wat vinden." Sona gaat de fotograaf nooit meer vergeten: "Oh, zij is echt geweldig", lacht ze.
"Ik krijg veel positieve reacties", zegt Sona nog altijd beduusd. "Veel mensen praten met me of vragen mijn nummer. Of ze willen alleen maar even 'hoi' zeggen. Ook vragen ze of ze iets voor me kunnen doen. Dat maakt me echt heel blij", glundert ze.
Een tandartsenpraktijk waar ze vrijwillig aan de slag mag, is nog niet gevonden. Toch bieden alle reacties haar zeker hoop. Of ze al een leuk woordje dialect spreekt? "Brabant", zegt ze foutloos, met gepaste trots.