Video

Beruchte wegpiraat is maar moeilijk te pakken en scheurt opnieuw rond

Gisteren om 18:19 • Aangepast vandaag om 11:32
nl
De beruchte wegpiraat uit Roosendaal die zich MisterMuis911 noemt en zijn levensgevaarlijke capriolen filmt, racete met 130 kilometer per uur door een woonwijk in Bosschenhoofd. De provocerende beelden zette hij op sociale media. Bang om gepakt te worden lijkt hij niet. Is dat terecht?
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

In de video is te zien hoe MisterMuis911 met hoge snelheid rakelings langs fietsers en andere weggebruikers scheurt. Ondanks eerdere strafbare acties in 2022 lijkt hij niet te schrikken van de mogelijke gevolgen. De politie heeft bij eerdere video's gezegd dat ze van het bestaan van de video's weten, maar dat ze vaak niets kan doen. Dat komt omdat de politie niet kan bewijzen wie er achter het stuur zit.

De politie Zeeland-West Brabant zei in augustus de man achter het account wel te kennen, maar dat ze aan het zoeken zijn naar de manier om deze man het beste aan te pakken.

Onschendbaar
Volgens hoogleraar strafrecht Joep Lindeman is het voor de autoriteiten moeilijk om hem op basis van alleen de filmpjes te vervolgen. "Om iemand te veroordelen, moet je precies weten wanneer en waar het misdrijf heeft plaatsgevonden", legt Lindeman uit.

Hoewel op het account van Muis911 zijn gezicht te zien is, is in de video niet te zien dat het ook daadwerkelijk 'Muis' is die op dat moment achter het stuur zit. "Je kunt pas iemand veroordelen als je echt kan bewijzen dat die persoon ook echt gereden heeft."

In deze video zie je de capriolen die MisterMuis911 uithaalde in Bosschenhoofd:

Eén bewijsstuk is géén bewijs
Bovendien kan het zijn dat de filmpjes bewerkt zijn. "In het recht is een van de belangrijkste principes: één bewijsstuk is géén bewijs. Je moet altijd meer bewijzen hebben. Eén video is dus niet genoeg", zegt Lindeman.

Hij licht het toe met een voorbeeld: "Als ik de advocaat van deze meneer zou zijn, dan zou ik bijvoorbeeld kunnen zeggen dat hij stoer wilde doen en dat hij zijn snelheidsmeter wat anders heeft afgesteld, waardoor het op de video lijkt of het sneller lijkt dan hij rijdt." Daarom moet er steunbewijs zijn. Bij de video's die Muis911 online zette, is dat nog niet gevonden.

Twee jaar cel
Als het toch lukt om hem te linken aan de beelden, kan MisterMuis911 een zware straf krijgen. Hij riskeert tot twee jaar cel of een boete van maximaal 25.750 euro voor roekeloos rijgedrag. "Twee jaar de cel in voor roekeloos rijden, zonder dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden, dat is best een flinke straf", zegt Lindeman.

MisterMuis911, die in het echt Younes heet, is al langer in het vizier van de politie. Vorig jaar werd hij aangehouden in Roosendaal, omdat hij nog een taakstraf open had staan. Dit had niet te maken met zijn rijgedrag, maar met het bezit van een forse hoeveelheid vuurwerk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.