Anna (24) hoopt dat grote automerken haar nekkussentje gaan gebruiken

Vandaag om 15:00 • Aangepast vandaag om 15:31
nl
Van over de hele wereld komen designliefhebbers deze dagen naar Eindhoven, voor een bezoek aan de Dutch Design Week. Daar kunnen ze ook ontwerper Anna (24) tegenkomen. Ze ontwierp een kussentje dat de nek stabiliseert na een ongeluk. Anna hoopt dat haar werk opgepikt wordt door grote automerken.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Grote bedrijven staan in de rij om tijdens de Dutch Design Week jong talent te scouten. Zo komen er vertegenwoordigers van bijvoorbeeld HEMA, IKEA, Philips en Nike kijken. Net als Rijkswaterstaat en provincies. Ze kunnen dan ook de zogenoemde Graduation Show bezoeken, waar bijna tweehonderd studenten van de Design Academy Eindhoven negen dagen lang hun afstudeerwerk laten zien.

Anna Münz is een van die studenten die aan het begin van haar carrière staat. Ze is een ontwerper van medische producten. Anna ontwikkelde een kussentje dat het slachtoffer na een ongeluk moet dragen.

"Bij auto-ongelukken lopen mensen nog vaak een whiplash op, ondanks het gebruik van airbags. In het meest gunstige geval zijn hulpdiensten op tijd en dan kunnen ze een nekbrace plaatsen. Maar als dat niet kan, wordt iemand vaak de auto uitgetrokken. Dat kan vergaande gevolgen hebben, zoals verlamming of zelfs de dood."

Haar nekkussentje zit in een doosje dat verwerkt is in de hoofdsteun van de bestuurdersstoel. Het lijkt op een nekkussen dat reizigers in het vliegtuig dragen. "Ik heb voor mijn project met dokters en auto-ontwerpers gesproken. Met dit om de nek kun je iemand veiliger uit de auto halen. Dit stabiliseert de nek."

Foto: Leonie Hillman.
Foto: Leonie Hillman.

Aan belangstelling tijdens die Graduation Show is er doorgaans geen gebrek. Dinsdag komt er een delegatie van de High Tech Campus kijken. Ze hoopt dat er dit jaar ook weer een delegatie van een groot automerk komt. Merken als BMW, Volvo, Kia, Mini en Renault hebben al meerdere jaren de Dutch Design Week bezocht.

De Dutch Design Week is zo een mooi podium voor jonge ontwerpers. "Oud-studenten van de Design Academy Eindhoven werken als ontwerper bij Nederlandse en ook internationale merken. Of ze zijn zelf een - bekend - merk geworden", zegt Raffaela Vandermuhlen van de Design Academy Eindhoven.

Als voorbeeld geeft Vandermuhlen de collectie van het Eindhovense ontwerpersduo Raw Color. Die kwam begin dit jaar in de winkels van IKEA. "Die collectie is al uitverkocht, dus dan is het geen reclame", zegt ze lachend. Het ontwerpersduo ontmoette elkaar in 2008 op de Design Academy Eindhoven. Samen leverden voor de winkelketen kleurrijke meubels, textiel en woonaccessoires.

Anna hoopt dat haar nekkussen later in de auto’s terug te vinden zijn. "Dat zou geweldig zijn."

Foto: DAE/Ronald Smits.
Foto: DAE/Ronald Smits.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.