Video

Thibaud wil boer Kees van zijn 100.000 kilo sperziebonen afhelpen

22 oktober 2024 om 18:30 • Aangepast 1 november 2024 om 02:06
nl
De Bredase organisatie No Waste Army komt in actie om boer Kees uit Vessem te helpen. Door last-minute annuleringen van supermarkten, blijft Kees met zijn oogst zitten. No Waste Army zet zich al langer in tegen dit soort voedselverspilling, waarbij boeren op het laatste moment horen dat een deal niet doorgaat. "Het verhaal van Kees is helaas geen uitzondering", zegt Thibaud van der Steen, een van de mensen achter No Waste Army.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Thibaud werd tijdens zijn lunch door zijn moeder gewezen op het bericht over Kees. Hij besloot meteen in actie te komen: "Dit is wat we doen: opkomen voor boeren en telers die met overschotten blijven zitten", zegt hij enthousiast.

Het probleem van Kees is dus niet uniek, zegt Thibaud. "Boeren en telers zijn bijna altijd de pineut." Soms zijn producten later klaar dan verwacht, of kunnen afnemers plotseling goedkopere producten uit het buitenland krijgen. Dit betekent dat de Nederlandse boer met zijn oogst blijft zitten.

LEES OOK: Supermarkten hoeven de sperziebonen van boer Kees niet: 'Het is een drama'

Na het bericht van zijn moeder belde Thibaud direct met Kees. "Ik voelde vooral boosheid bij Kees. Supermarkten hebben zoveel macht, en boeren worden vaak onterecht aan hun lot overgelaten", vertelt Thibaud.

De sperziebonen waar Kees mee blijft zitten, hebben volgens hem een waarde van 50.000 euro:

Kees kende No Waste Army nog niet. "Hij was blij dat we hem wilden helpen, maar had geen idee hoe groot we zijn. Hij dacht dat we misschien een paar kilo konden afnemen", lacht Thibaud. "Maar we gaan veel verder. De eerste 1.000 kilo is al verkocht aan Boerschappen, een Brabants initiatief dat maaltijdboxen levert."

"Het verzamelen van al die afnemers is voor boeren een veel te ingewikkeld proces."

Maar de tijd dringt, want zodra het een nacht gaat vriezen, is de oogst van Kees niets meer waard. "We geven onszelf nu 48 uur om met een plan te komen om de bonen op de juiste plekken te krijgen", zegt Thibaud. "We kunnen bijvoorbeeld een donatieplatform opzetten, waarbij het geld naar de boer gaat en de producten naar de voedselbank", geeft hij als voorbeeld. No Waste Army verloste boer Bastiaan uit West-Brabant al op deze manier van zijn 100.000 kilo uien.

Hoe de hulpactie er precies uit gaat zien, gaan Thibaud en zijn team de komende dagen dus bespreken. Het heeft dus nog geen zin om je bij hem te melden voor het kopen van bonen of donaties. "Donderdag hopen we te weten hoe we dit gaan aanpakken."

In de tussentijd hoopt hij op meer grote afnemers, zoals Boerschappen, die meteen een grote hoeveelheid kopen. Door alle initiatieven te bundelen, hoopt No Waste Army de boer te te helpen. "Het is vaak veel te ingewikkeld voor een boer om dit zelf te regelen, daarom doen wij het voor hem."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Thibaud redde al duizenden kilo's eten, van pompoenen tot druiven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.