Video

Jongen (14) doodgereden, broertje zwaargewond: 5 jaar cel geëist

Gisteren om 12:35 • Aangepast gisteren om 19:42
nl
“Jij had in die kist moeten liggen en jouw vriend had voor altijd zwaar gehandicapt moeten blijven.” Harde woorden, maar ze kwamen dan ook diep uit het hart van de moeder van Johnathan, een jongen van veertien die tijdens Kerst 2022 verongelukte in zijn woonplaats Oss. Jaydon, zijn een jaar jongere broertje, liep blijvend letsel op.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Beiden zaten met hun ouders en broertje Taylor in een auto die in de nacht van 25 op 26 december 2022 werd geramd door een andere wagen. De verklaring van de vrouw, die woensdag in een enorm drukbevolkte rechtszaal in Den Bosch werd afgelegd en door merg en been ging, was gericht aan de man die het ongeval zou hebben veroorzaakt.

Straf geëist wegens roekeloosheid
Deze nu 20-jarige Jens O. uit Berghem zou op het moment van de botsing twee keer zo hard hebben gereden als de maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Hij had verder zeven tot negen keer meer gedronken dan is toegestaan, zeker voor een beginnend bestuurder. Ook negeerde O. een verkeerslicht, dat op dat moment meer dan 80 seconden op rood stond, en verleende hij geen voorrang.

Meer dan voldoende redenen voor de officier van justitie om vijf jaar gevangenisstraf te eisen voor roekeloosheid. Ook zou hij voor vijf jaar zijn rijbewijs moeten inleveren. De officier nam het de verdachte ook kwalijk dat hij de schuld aanvankelijk in de schoenen wilde schuiven van zijn vriend Steef uit Berghem die bij hem in de wagen zat: "Heel veel erger wordt het niet!"

Het ongeluk gebeurde rond twintig over een ’s nachts op de kruising van de Megensebaan en de Singel 1940-1945. Uit onderzoek is gebleken dat O. op een bepaald moment 164 kilometer per uur aantikte toen hij over de Megensebaan reed. Op het moment van de botsing werd 146 geklokt. De Megenaar had de avond tevoren met zijn gezin kerst gevierd en was daarna naar een soos geweest. Het gezin dat in de andere auto zat, had ook met familie kerst gevierd en was op weg naar huis.

Gevochten voor zijn leven
Op de genoemde kruising werd de wagen waarin het gezin zat in de flank aangereden. Johnathan overleed later op de dag aan zijn verwondingen. Jaydon lag enkele dagen in coma en moest voor zijn leven vechten. Hun ouders en broertje Taylor liepen eveneens verwondingen op.

Allen kampen nog steeds met de lichamelijke en geestelijke gevolgen ervan, bleek uit een even klinische als indringende opsomming van de rechter. Maar ook uit de slachtofferverklaringen die de moeder en de oma van het gezin en Jaydon zelf aflegden. De moeder sprak van ‘de ergste nachtmerrie die je je kunt voorstellen.’

De auto van de slachtoffers werd later op de dag afgevoerd (foto: Omroep Brabant).
De auto van de slachtoffers werd later op de dag afgevoerd (foto: Omroep Brabant).

De Megenaar en Steef raakten ook gewond. O. werd later zelfs met de dood bedreigd en zit overduidelijk met het ongeval in zijn maag: “Pijnlijk om te horen wat er door mijn fout is gebeurd. Dit is niet wat je wil. Ik had in die kist moeten liggen en mijn vriend had verminkt moeten zijn.”

'Wilde paniek'
Maar waarom die haast? Steef had O. ‘in wilde paniek’ gevraagd of hij hem die nacht naar zijn huis wilde brengen. Er was daar ingebroken en zijn zus was alleen thuis. O. reed als een speer met zijn vriend naar Berghem. Hij wist dat hij teveel had gedronken (‘zes tot zeven glazen bier’), maar hij stond naar eigen zeggen niet stil bij de gevolgen: “Ik heb in een opwelling ja gezegd. Ik wist helemaal niet dat de auto zo hard kon en heb uiteraard geen rekening gehouden met wat er later is gebeurd.”

Eén van de gevolgen is dat Jaydon waarschijnlijk altijd dag en nacht zorg nodig zal hebben. Volgens zijn moeder kan hij door het opgelopen letsel alleen maar lachen, maar dat is uiterlijke schijn: “Hij heeft sindsdien niet meer kunnen huilen of boos kúnnen worden en wij hebben nog niet kunnen rouwen.” Jaydon beschuldigde O. ervan dat hij alles heeft verpest: “Door jou mis ik mijn broer en mijn oude leven.”

Zeven gewonden en veel schade na een ernstig ongeluk in Oss:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!