Plan voor hoogspanningsverbinding moet worden aangepast na bezwaren

23 oktober om 12:42 • Aangepast 1 november om 02:08
nl
Bijna alle bezwaren tegen het plan voor een hoogspanningsverbinding van Tilburg naar het Zeeuwse Rilland zijn ongegrond. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. Bijna vijftig particulieren, bedrijven en organisaties waren het niet eens met het plan, genaamd 'Zuid-West 380 kV Oost'. Twee bezwaarmakers hebben wel gelijk gekregen. Het plan voor de elektriciteitsverbinding moet daarom deels worden aangepast.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De verbinding tussen Tilburg en Rilland gaat via Oosterhout, Zevenbergen, Roosendaal en Bergen op Zoom en moet ervoor zorgen dat er in de toekomst ook genoeg elektriciteit kan worden geleverd. Het plan is van de ministers van Klimaat en Groene Groei en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Niet iedereen is het eens met dat plan. Ruim vijftig bezwaarmakers gingen in beroep. Ze maken zich onder meer zorgen om de gezondheid, de natuur en schade voor ondernemers. Bewoners zouden ook niet willen dat de hoogspanningskabels in hun achtertuin worden aangelegd. Bijna alle bezwaren zijn dus niet gegrond, oordeelt de Raad van State.

Zo gaat het tracé lopen.
Zo gaat het tracé lopen.

Twee aanpassingen
Maar twee bezwaarmakers hebben wel gelijk gekregen. Volgens het plan wordt de nieuwe hoogspanningsverbinding aangelegd over het centrale deel van het perceel van een betonmortelcentrale. Daar is voor gekozen omdat de hoogspanningsverbinding dan gebundeld kan worden met al bestaande infrastructuur. Maar de ministers hebben hierbij niet genoeg rekening gehouden met de belangen van het bedrijf, zo vindt de Raad van State.

Dit levert namelijk nadelen op voor de betoncentrale. Een havenkraan van het bedrijf kan hierdoor niet meer tot de volledige hoogte worden gebruikt. Tussen de kraan en de bedrading van het hoogspanningsnet zit dan nog maar vier meter. Maar volgens de veiligheidsvoorschriften moet dat minstens zes meter zijn. De ministers moeten daarom nu alsnog laten zien dat ze genoeg rekening houden met de belangen van de betonmortelcentrale. Als ze dat niet kunnen, moeten ze het plan op dit punt aanpassen.

LEES OOK: Met z'n allen in de wacht voor stroom, duizenden bedrijven zitten klem

Snijmais te hoog
Het tweede bezwaar komt van eigenaren van twee percelen in Loon op Zand, die regelmatig snijmais telen. Omdat snijmais iets meer dan vier meter hoog kan worden, schrijven de regels in het plan voor dat de eigenaren voor het telen een vergunning nodig hebben.

De ministers hadden al eerder aangegeven dat het niet de bedoeling was om de eigenaren een vergunningsplicht op te leggen. Ze moeten de regels nu ook daadwerkelijk in het plan aanpassen.

De ministers van Klimaat en Groene Groei en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben 26 weken om het plan aan te passen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!