Tien kilometer aan nieuw asfalt: megaklus op A58 in volle gang

Gisteren om 15:00 • Aangepast gisteren om 16:45
nl
Tientallen zware machines, bakken vol asfalt, dampende teerwalmen en – vooruit – af en toe wat dozen worstenbrood voor de harde werkers. Het is deze week het beeld op het stuk A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Allemaal zodat er straks weer een keurig vlakke weg ligt.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

Het megaproject stond al even op de planning, legt Bart Faber van Rijkswaterstaat uit. “Asfalt slijt nu eenmaal na verloop van tijd. Daarom is er iedere tien tot twaalf jaar een flinke opknapbeurt nodig.”

Neemt niet weg dat het ook voor de experts zelf nogal wat voeten in de aarde heeft. “Dit is ook voor ons een grote klus. Daarom zijn we bijvoorbeeld al een half jaar bezig met het voorbereiden van deze werkzaamheden.”

Wat die werkzaamheden dan precies inhouden? “Afgelopen donderdag en vrijdag hebben we de oude laag asfalt over een lengte van zo’n 10 kilometer er volledig afgeschraapt. Nu zijn we op dat stuk bezig een nieuwe laag te leggen”, zegt Faber tegen ZuidWest TV.

Als het project er straks op zit, moet het vele weggebruikers op het stuk snelweg een fijnere rit opleveren. Maar voor het zover is, betekent het toch vooral: omrijden. Op de website waarschuwt Rijkswaterstaat voor een extra reistijd die op kan lopen tot wel een uur.

"De omgekeerde richting? Die komt ook nog aan de beurt."

Toch is er bewust voor deze week gekozen, vertelt Faber. “We hebben gesprekken gevoerd met gemeentes, de provincie, maar ook ProRail. Allemaal om te kijken wat nou het beste moment was voor deze klus. De keuze is uiteindelijk gevallen op de herfstvakantie, omdat dat toch een verkeersluwe periode is.”

Overigens maakt Rijkswaterstaat van de afsluiting gebruik, door ook meteen andere zaken op het stuk snelweg aan te pakken. “We vernieuwen ook delen van de vangrails, maken de putten langs de wegen schoon en brengen nieuwe markeringen aan.”

Wie geen vakantie heeft en ‘gewoon’ de weg op moet, zal nog even geduld moeten hebben. Aanstaande vrijdag gaat de weg van Bergen op Zoom naar Roosendaal om vijf uur ’s ochtends weer open. En de omgekeerde richting? Faber: “Ja, ook die komt nog een keer aan de beurt. Maar wanneer, durf ik nog niet te zeggen. Het zal ergens volgend jaar worden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!