Oproep zorgt voor duizend kleurrijke kaartjes voor zieke Esther

Vandaag om 18:30 • Aangepast vandaag om 19:23
nl
Een oproep op TikTok heeft gezorgd voor een zee van kaartjes voor de ernstig zieke Esther Kock-Artz uit Cuijk. Vanuit Nederland, en zelfs België, schreven bijna duizend mensen Esther een kaartje om haar een hart onder de riem te steken. Esther is ernstig ziek en heeft niet meer lang te leven. Daarom plaatste dochter Renske de oproep op TikTok om haar moeder te verrassen met een kaartje. En met succes.
Profielfoto van Floor Jansen
Geschreven door
Floor Jansen

Toen de eerste lading kaartjes binnenkwam, keek Esther verbaasd naar Renske en haar vader. "Ze kreeg tranen in haar ogen van geluk. Ze was aangenaam verrast. Ik heb haar toen de TikTok laten zien en uitgelegd wat ik had gedaan", vertelt Renske. "Nog steeds komen er iedere dag mega veel kaarten binnen. Het blijft maar gaan."

"We hebben veel kaarten gekregen van vrienden en kennissen, maar ook van mensen uit Friesland en België. Het is zó fijn om te zien dat iedereen ons een hart onder de riem wil steken", zegt Renske.

"We zien mama weer zoals we haar altijd gekend hebben."

De gezondheid van Esther gaat de laatste weken achteruit. Het lukt haar daardoor niet meer om alle kaartjes te lezen. Renske leest samen met haar vader de kaarten voor aan haar moeder: "We proberen ze allemaal te lezen. De mooiste en bijzonderste lezen we voor aan mama. Het doet ons heel veel. Mama krijgt weer een lach op haar gezicht. We zien haar weer zoals we haar altijd gekend hebben."

Op de kaartjes staan soms korte, lieve berichtjes voor Esther, sommige zijn gericht aan het hele gezin. "Ook staan er soms hele levensverhalen op de kaartjes. Zo kregen we er een van een meisje van vijftien die haar moeder verloren is aan kanker. Ze vertelde hoe het voor haar was, en dat ze ons begrijpt. Ze heeft haar nummer achtergelaten, zodat we haar kunnen bellen als we dat willen. We voelen ons gehoord", zegt Renske.

Een deel van de kaarten voor Esther (foto: Renske Kock).
Een deel van de kaarten voor Esther (foto: Renske Kock).

Dat er zo veel kaartjes zouden binnenkomen, had Renske niet verwacht. "Ik heb mijn vrienden wel gevraagd om mijn TikTok te herplaatsen, zodat ik meer bereik zou hebben. Ik hoopte dat we misschien wel honderd kaartjes konden halen. Maar dat het zó groot zou worden, had ik niet verwacht."

Esther kwam er in 2016 achter dat ze ziek was door de pneumokokkenbacterie. Sindsdien is haar leven compleet veranderd. Ze verloor haar vingers en benen, ook haar nieren, longen, hart en huid werden aangetast. De afgelopen acht jaar is ze 35 keer geopereerd.

Hoe lang Esther nog te leven heeft, is onduidelijk. De dokters geven haar nog drie tot vier weken. "Ze ligt nu in een kleurrijke kamer waar ze iedere ochtend vrolijk wakker wordt. Mama houdt van kleurtjes en vrolijkheid en dat kunnen we haar zo geven", vertelt Renske.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Esther heeft geen onderbenen en vingers maar kan eindelijk weer autorijden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!