Filmmaker Roel Reiné snapt het niet: 'Mijn kop moet er altijd af'

Gisteren om 16:30 • Aangepast gisteren om 17:15
nl
Filmregisseur Roel Reiné uit Eindhoven werkt aan een nieuwe Nederlandse speelfilm. Dit keer geen historisch drama zoals ‘Michiel de Ruyter’ of ‘Redbad’ maar zoals hij zelf zegt 'een spectaculaire racefilm, bestemd voor de internationale markt'. Reiné is succesvol in Hollywood. Deze maand levert hij zijn 28e speelfilm af. “Maar in Nederland gaat mijn kop er telkens af en daar word ik wel depressief van.” Dat vertelt hij woensdag in het TV-programma ‘KRAAK. Vraagt Door’ van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Zo is Reiné nog steeds boos over de ontvangst in Nederland van zijn film 'De Vuurlinie' over de Bossche militair Marco Kroon. "Het ging er steeds over of iemand als Marco Kroon wel een film verdient. Het ging nooit echt over de film, dat zit me nog steeds ontzettend dwars.”

Hij staat nu al twintig jaar met één been in Amerika en het andere in Nederland. “Wat me opvalt is dat mensen in Nederland zoeken naar: wat is niet goed aan jou. In Amerika kijken ze juist naar wat ze gaaf vinden.” Het is volgens hem de reden dat Nederland in de internationale filmwereld weinig voorstelt. “Alles wat anders is wordt met de grond gelijk gemaakt.”

Zijn carrière begon mooi, met een gouden kalf voor de beste regie voor zijn debuutfilm ‘The Delivery’. Maar op dat moment gebeurde er ook iets dat hem tot op de dag van vandaag pijn doet: “Er was een collega-regisseur die keihard 'boe' riep toen ik de prijs in ontvangst nam en ik weet wie het was.” Hij vertelt hoe die collega tien jaar later bij Reiné in Hollywood op de koffie kwam om hulp te vragen bij het van de grond krijgen van een film in Amerika. “Ik heb natuurlijk 'nee' gezegd.”

"Ik leer van alles wat ik doe en ik heb een geweldig leven."

Het gebeurt wel vaker: Nederlandse regisseurs die Reiné vragen waarom het hem wel lukt in Amerika en hen niet. Daar heeft hij een vast antwoord op: “Omdat jij een lul bent en ik niet”. Hij bedoelt: in Amerika moet je er als regisseur vrede mee hebben dat je misschien de vijfde in belangrijkheid bent voor een film. “Ik voel me daar prima bij en kan heel veel creativiteit kwijt."

En daar geniet hij met volle teugen van. “Ik ga zo weer terug naar Hollywood: een film afmaken en beginnen met een nieuwe televisieserie." Hem wordt wel verweten dat hij alles aanpakt en zijn neus niet ophaalt voor een B-film. "Ik leer van alles wat ik doe en ik heb een geweldig leven", zegt hij enthousiast.

Dit is het leven dat hij wilde. Hij heeft nog geschiedenis gestudeerd aan de lerarenopleiding in Tilburg, maar sinds hij in een bioscoop in zijn geboorteplaats Eindhoven de film ‘Blade Runner’ zag, wist hij eigenlijk al wat hij wilde. En dat is hem gelukt, al twintig jaar weet hij zich staande te houden in Hollywood, vooral met het maken van actiefilms. Ook zijn jongste film 'Classified' is een film met veel actie, opgenomen op Malta met Aaron Eckhart en Tim Roth.

"Ik zou graag nog eens een film maken over het ontstaan van Nederland."

Zijn ambitie om Nederlanders via film te vertellen over hun eigen geschiedenis is niet minder geworden. “Ik zou zo graag nog eens een film maken over het ontstaan van Nederland, het verhaal van Willem van Oranje.” Of het daar ooit van komt? Reiné vindt de Nederlandse filmwereld te veel naar binnen gekeerd en bovendien vindt hij dat er veel te veel romantische komedies worden gemaakt. Niet zijn genre. "Als ik nu kijk welke Nederlandse films er in de bioscoop draaien zit daar niks bij waarvan ik denk: had ik dat maar gemaakt."

'KRAAK. Vraagt Door' wordt elke woensdag uitgezonden om 17 uur en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken via Brabant+.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!