Video

Bruine kroeg maakt steeds vaker plaats voor restaurant: 'Jeugd komt niet'

Vandaag om 16:34 • Aangepast vandaag om 20:24
nl
Het aantal klassieke kroegen is de afgelopen tien jaar in Brabant stevig afgenomen. Voor uitbaters in dorpen wordt het steeds moeilijker om opvolging te vinden en in steden lijkt meer behoefte aan eetgelegenheden, zoals restaurants en snackbars. Daarvan zijn er juist steeds meer.
Profielfoto van Rick LemmensProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Tussen 2014 en 2024 verdwenen bijna 400 kroegen uit Brabant. Momenteel zijn er nog bijna 1500 over. Het aantal restaurants en andere eetgelegenheden nam de afgelopen tien jaar juist toe: van ongeveer 3500 naar ruim 5000. Er kwamen er dus meer dan 1500 bij.

"Je moet er als uitbater maar zin in hebben, het is een manier van leven."

Wim Rooijackers runt de oudste kroeg van Eindhoven. Al 300 jaar kan men terecht in Café De Gouden Bal voor een drankje. Maar ook Wim ziet de tijden veranderen. "Vroeger had je zeker zes keer zoveel kroegen als nu", vertelt hij van achter de bar. "Dan was je al zat voordat je in het centrum was, want zoveel kroegen had je dan al gehad."

Hij begrijpt wel dat het aantal cafés blijft dalen. "Je moet er als uitbater maar zin in hebben om elke dag tot twee uur in de nacht te werken. Het is een manier van leven."

LEES OOK: Bijklussen als chauffeur om de kroeg open te houden: bruine cafés bedreigd

"Het is een soort huiskamer waar je bent als het goed gaat en als het niet goed gaat."

Aad de Koster van het comité 'behoud de bruine kroeg' noemt het een gemis als de bruine kroeg een zeldzaamheid wordt. Niet alleen voor de eigenaren, maar ook om de sociale functie die de kroegen vervullen. "Mensen komen elkaar tegen in de kroegen. Het is een soort huiskamer waar je bent als het goed gaat en als het niet goed gaat."

Wim herkent dat beeld. "Ik weet wie er op woensdag komen biljarten en wie er op donderdag komen kaarten." Maar dat zijn wel al heel lang dezelfde mensen. "De jeugd komt niet", moet hij toegeven.

"Bruine cafés hebben het al langer lastig, onder meer door het rookverbod."

CBS-econoom Marjolijn Jaarsma ziet een aantal mogelijke verklaringen voor het verdwijnen van de traditionele kroeg. "Bruine cafés hebben het al langer lastig, onder meer door het rookverbod en de gedwongen sluiting van cafés tijdens de coronacrisis." Volgens Jaarsma kan het ook zo zijn dat mensen liever iets anders doen in hun vrije tijd, zoals een hapje eten of een festival bezoeken.

Tijdens de coronacrisis zijn er bovendien veel eenmanszaken in de eventcatering bij gekomen. Mensen konden niet naar restaurants toe, maar konden wel eten en drinken thuis laten bezorgen. De econoom sluit niet uit dat mensen die tijdens de pandemie hun baan in de horeca kwijtraakten, zelf een bedrijfje zijn gestart. Daarnaast speelt volgens haar dus ook de opmars van festivals een rol.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Horeca Veldhoven-Dorp bloeit en groeit dankzij ASML: 'Elke dag volle bak'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!