Kritische aandeelhouders verwijten Ebusco 'luchtkastelen' te bouwen

Vandaag om 16:55 • Aangepast vandaag om 18:33
nl
Vertrouwen terugwinnen en weer geld op de bankrekening krijgen. Het zijn de voornaamste doelen van busbouwer Ebusco uit Deurne. Het bedrijf kreeg op een buitengewone aandeelhoudersvergadering donderdagmiddag kritiek om de oren van enkele aandeelhouders. Die zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de prestaties van het bedrijf. “Jarenlang schilderde Ebusco mooie prognoses en vergezichten, maar dit is een fata morgana geworden”, stelde een vertegenwoordiger van beleggersvereniging VEB.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Toch gaven de aandeelhouders Ebusco donderdag toestemming om extra aandelen te gaan uitgeven om zo 36 miljoen euro binnen te proberen te halen. Hoewel er hier en daar wel twijfel bestaat of dit bedrag genoeg zal zijn. Ebusco wil nog dit jaar overgaan tot de uitgave van de aandelen. Ook gingen de aandeelhouders akkoord met de benoeming van de nieuwe topman, Christian Schreyer.

Zijn belangrijkste taak zal zijn het vertrouwen terugwinnen van de aandeelhouders en de klanten. “We zagen in de afgelopen drie jaar twaalf verschillende personen in de top”, zegt een aandeelhouder. “Hoe weten we dat u niet binnen een paar maanden opstapt, omdat u niet aan een dood paard wil trekken?”

"De markt is goed, Ebusco moet alleen haar positie vinden."

Schreyer zegt heilig te geloven in een toekomst voor Ebusco. “De markt is heel goed, Ebusco moet alleen haar positie goed zien te vinden”, zo hield hij de aandeelhouders voor. Maar om dat te doen heeft het bedrijf snel geld nodig. Doordat bussen niet geleverd konden worden door problemen in de bevoorrading, krijgt Ebusco niet genoeg geld binnen. Het bedrijf is daardoor in een negatieve spiraal gekomen. Om het tij te keren zijn extra contanten nodig om de productie weer op gang te brengen.

Het vertrouwen van de klanten terugwinnen, is de belangrijkste missie, zegt Schreyer tegen zijn aandeelhouders. De relatie met klanten is volgens het bedrijf niet vijandig. Dit ondanks een verloren rechtszaak tegen klant Qbuzz, dat van de rechter een grote order mocht annuleren. “Onze klanten maken zich ook zorgen”, zegt Jurjen Jongma van Ebusco. “Maar ze willen dat we voortbestaan en helpen ons.”

"De problemen zitten dieper dan ik dacht."

De aandeelhoudersvergadering ging op gespannen voet van start. Sommige aandeelhouders stoorden zich enorm aan het feit dat de vergadering zonder aankondiging in het Engels werd gehouden. Het bedrijf beloofde beterschap. Enkele aandeelhouders stelden kritische vragen. Zo is er angst dat een boze klant van Ebusco een faillissement gaat aanvragen. Maar volgens Ebusco zijn daar geen signalen voor.

Ebusco kondigde ook aan dat de salarissen van de medewerkers gewoon betaald kunnen worden. Dat liep gevaar, want vervoerder Qbuzz had beslag laten leggen op een rekening, dat beslag is inmiddels opgeheven. Nieuwe topman Schreyer zegt een vuurdoop te beleven. “We vechten hier elke dag. Ik ben er na zeven weken achter gekomen dat de problemen in dit bedrijf dieper zitten dan ik dacht, maar ik heb vertrouwen in het product van Ebusco.”

Ebusco gaat naast de extra aandelenuitgifte ook bezuinigingen doorvoeren. Zo worden de twee locaties in Nederland samengevoegd naar één locatie. Of dat Deurne of Venray zal zijn, is nog onduidelijk. Ook wil het bedrijf de kosten terugdringen met 30 miljoen euro. De gevolgen van alle maatregelen voor de honderden medewerkers zijn nog onduidelijk.

De Autoriteit Financiële Markten liet in afwachting van de aandeelhoudersvergadering donderdag de handel in het aandeel Ebusco stilleggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!