BIJZONDER BRABANTS KOOPHUIS

Deze statige woonboerderij heeft een wel heel bijzondere dakconstructie

Vandaag om 17:30 • Aangepast vandaag om 18:47
nl
Deze imposante woonboerderij, middenin het dorpje Genderen, kent een rijke geschiedenis. Het pand stamt uit 1795 en is door de huidige bewoners grondig gerenoveerd en verbouwd. Zoveel mogelijk historische details zijn intact gelaten. Je waant je hier in een oude boerderij, maar wel met de nodige eigentijdse luxe, zoals een sfeervolle woonkamer van bijna tien meter hoog.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De huidige eigenaren kochten het huis in 2012 van Huub Branderhorst, in de omgeving van Genderen een bekend en karakteristiek figuur. Deze man redde het pand van de ondergang, want eind jaren zestig wilde de gemeente het slopen om er bejaardenhuizen te kunnen bouwen.

Branderhorst wilde dat de woonboerderij behouden bleef en zorgde ervoor dat het gebouw de status kreeg van een gemeentemonument en later een rijksmonument. Daarna kwam het in handen van de familie Dorrestijn.

“We wonen hier nu elf jaar maar voor de omgeving wonen wij nog altijd in het oude pand van Huub”, vertelt eigenaar Eric Dorrestijn. Samen met zijn gezin woont hij op deze bijzondere plek. Maar nu de kinderen ouder worden en uitvliegen, willen hij en zijn echtgenote graag wat compacter wonen.

Foto: De Makelaars van Altena
Foto: De Makelaars van Altena

Op deze plek aan de Meerhoek gebeurde nogal wat in de afgelopen honderden jaren. Een historische gebeurtenis in Genderen is de kerkscheiding in 1834. Dominee Hendrik Scholte stichtte in dat jaar een nieuwe kerk, dat leidde tot zelfstandig gereformeerde kerken naast de Nederlands Hervormde kerk. In het achterhuis van deze woonboerderij hield dominee Scholte destijds zijn preken.

Het pand is een zogeheten T-boerderij: een boerderij met een dwarsgeplaatst voorhuis en een dwarsdeel erachter. Van oudsher was dit een manier om wonen (in het voorhuis) en het boerenbedrijf (achterhuis) samen te brengen onder één dak. Een brandmuur zorgde voor een veilige scheiding tussen voorhuis en achterhuis.

Op deze foto is het voorhuis en het achterhuis goed te zien (De Makelaars van Altena).
Op deze foto is het voorhuis en het achterhuis goed te zien (De Makelaars van Altena).
Foto: De Makelaar van Altena
Foto: De Makelaar van Altena

Het voorhuis straalt nostalgie uit met een lange gang, een boogkelder, een meer dan honderd jaar oude schouw en drie oude bedsteden (vroeger bestemd voor de knecht).

De huidige eigenaar heeft er wel eens in geslapen, maar dat bleek geen succes. “Twee bedsteden zijn verbouwd tot kast, eentje is nog steeds een bedstede. Vroeger waren de mensen geen 1.85 meter lang en dat merk je wel als je erin ligt”, legt Dorrestijn uit.

De bedsteden (foto: Eric Dorrestijn).
De bedsteden (foto: Eric Dorrestijn).
De meer dan honderd jaar oude schouw, met antieke schildpadtegels erachter (foto: Makelaars van Altena).
De meer dan honderd jaar oude schouw, met antieke schildpadtegels erachter (foto: Makelaars van Altena).

Het huis heeft een inhoud van drieduizend kubieke meter en een woonoppervlakte van ruim zeshonderd vierkante meter. Het is royaal ingedeeld en je hebt zoveel ruimte dat er voor iedere hobby wel plek is.

Zo heeft het voorhuis vier kamers, waarvan eentje dienst doet als waskamer. Ook is er een logeerkamer met een badkamer en-suite, een zitkamer en een statige werkkamer.

Maar de echte blikvanger in deze woonboerderij is toch wel de houten gebintconstructie in het achterhuis die nog volledig zichtbaar is. “Het lijkt net of je nog steeds in een oude stal staat, en niet in een verbouwde woning. De architect heeft daar heel goed werk in gedaan”, vertelt de eigenaar.

Het resultaat is een indrukwekkende woonkamer van bijna tien meter hoog. De keuken mag met recht een leefkeuken worden genoemd, het geheel is bijna veertien meter lang en heeft een groot fornuis en biedt directe toegang tot de tuin.

De houten gebintconstructie (foto: De Makelaars van Altena)
De houten gebintconstructie (foto: De Makelaars van Altena)
De woonkamer (foto: De Makelaars van Altena).
De woonkamer (foto: De Makelaars van Altena).

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen en heeft een grote zolder. Boven het achterhuis is op de eerste verdieping de ouderslaapkamer met een walk-in-closet en een eigen badkamer. Het voorhuis heeft boven een aparte badkamer en drie ruime slaapkamers waarvan twee met een slaapzolder. Een grote vide biedt zicht op de imposante woonkamer beneden.

Het huis wordt omringd door de tuin en ligt aan de rand van de kern van Genderen. De tuin is een van de dingen die de eigenaar gaat missen. “Als je daar zit, voelt het als je eigen privépark. Maar ook de sfeer van het huis en de ruimte gaan we zeker missen.”

Wie deze parel wil kopen, moet rekening houden met een kostenplaatje van 1,4 miljoen euro.

De leefkeuken (foto: De Makelaars van Altena).
De leefkeuken (foto: De Makelaars van Altena).

In Bijzonder Brabants Koophuis delen we elke vrijdag een bijzonder huis uit onze provincie dat te koop staat. Dat hoeft niet alleen het grootste, kleinste, oudste of duurste koophuis te zijn, maar ook een woning met een bijzonder verhaal of een aparte inrichting. Staat jouw bijzondere huis te koop of heb je tips voor ons? Mail naar [email protected].

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!