Extra zakcentje van ministerie voor Kamp Vught, maar dat is wel eenmalig

Vandaag om 07:00 • Aangepast vandaag om 10:42
nl
Kamp Vught krijgt meer geld om volgend jaar door te komen. Die extra bijdrage is wel eenmalig, onderstreept verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hoeveel het extraatje bedraagt, laat hij nog in het midden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De andere vier herinneringscentra die naast kamp Vught geld krijgen, zijn kamp Westerbork, Kamp Amersfoort, het Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum.

Niet toereikend meer
Samen verstuurden de herinneringscentra vorige week vrijdag een brief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de financiële situatie aan te kaarten. De huidige subsidie die VWS sinds 1998 toekent, is volgens de brief ‘vooral bestemd voor behoud en beheer’ en daarom niet toereikend meer.

Jeroen van den Eijnde, directeur van Kamp Vught, liet in een verklaring weten dat de belangstelling voor het verhaal van Kamp Vught steeds groter wordt. "Maar wij zijn niet berekend op sterke groei en uitbreiding van taken. Al jarenlang bestaat het vaste team uit 9,5 formatieplaatsen. Die verhouding knelt steeds meer."

Enorm potentieel
"We kunnen het enorme potentieel van de plek er nu niet uithalen", benadrukte Van den Eijnde. "Dit ondanks de inzet van ruim 140 vrijwilligers met wie we vorig jaar ruim 87.000 bezoekers konden ontvangen."

Ook de andere nationale herinneringscentra kunnen rekenen op extra middelen, beloofde Karremans donderdagavond op aandringen van een Kamermeerderheid onder aanvoering van de ChristenUnie.

Dat geld kan ook helpen bij het opstellen van een goed toekomstplan voor de centra, waarover hij met ze gaat overleggen, zei de staatssecretaris tijdens het Kamerdebat over de zorgbegroting.

DIT VIND JE VAST OOK BOEIEND:

Herdenking van ontruiming Kamp Vught: 'Dit tart elk voorstellingsvermogen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!