Dakdekkersoorlog schrikt niet af, deze maand al 31 nieuwe dakdekkers erbij

Vandaag om 15:41 • Aangepast vandaag om 17:42
nl
Deze maand hebben 31 nieuwe dakdekkers zich ingeschreven in Den Bosch, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daarmee staat het totale aantal in de regio nu op 391. Dat is opvallend, omdat er een grimmige dakdekkersoorlog woedt vanwege de ‘moordende concurrentie’.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

De laatste vier maanden gingen er talloze explosieven af bij huizen en bedrijfsvoertuigen van verschillende dakdekkers. In de dakdekkerswereld hebben ze het over 'onderonsjes die worden uitgevochten'.

De ruzie lijkt dakdekkers niet af te schrikken. In de eerste twee weken van oktober schreven 31 nieuwe bedrijven in deze branche zich in in Den Bosch. Opvallend genoeg gaat het om een kwart van het totale aantal nieuwe dakdekkersbedrijven in Nederland, dat deze maand op 144 staat.

20.000 euro in een goede maand
Waarom zou je dakdekker willen worden in een regio waar de beroepsgroep wordt geteisterd door reeks van aanslagen met flinke explosies? Dat blijft de vraag, maar het is een feit dat de branche financieel aantrekkelijk is. Een goede maand kan al snel 20.000 euro opleveren. Dat vertelde dakdekker Ali Katkay (36) eerder aan Omroep Brabant, namens zes bedrijven uit de branche. Hij omschrijft een deel van de dakdekkerswereld als 'de onderwereld'. “Je verdient met dit werk meer dan met een wietkwekerij”, zei hij toen. 

Mits je genoeg klussen binnenhaalt. En daar wringt de schoen. Want door de moordende concurrentie zouden sommige partijen zich blijkbaar genoodzaakt zien om concurrenten uit te schakelen, door huizen of bestelbussen te vernielen met zwaar vuurwerk.

Alle cijfers op een rij

Eind juni dit jaar, vlak voordat de eerste explosies plaatsvonden in de stad, stonden er nog 346 dakdekbedrijven ingeschreven in Den Bosch. Nu zijn dat er dus 391. Dat is bijna drie keer zoveel als in Eindhoven (136) en Tilburg (106).

En dat is waarschijnlijk nog niet eens het volledige aantal. Zo zijn er ook 'specialisten in dakreparaties' die staan ingeschreven als klusbedrijf. Volgens ingewijden zouden er in de regio Den Bosch zo'n 1200 dakdekkers actief zijn, zelfstandig en in loondienst.

Ter vergelijking: begin 2019 waren er 52 bedrijven actief in de regio Den Bosch.

Frequentie neemt toe
Vooralsnog blijkt het voor de politie lastig om grip te krijgen op de situatie. Na berichtgeving van Omroep Brabant wilde de politie eerder wel bevestigen dat voornamelijk dakdekkers het doelwit zijn van de aanslagen. En ook de politie ziet dat de frequentie van de aanslagen steeds verder toeneemt. Binnen vier maanden hebben zich in de stad een kleine twintig explosies voorgedaan.

Met het toenemende aantal dakdekkers is de kans klein dat het hierbij blijft. Tweede Kamerleden van GroenLinks-PvdA en de Socialistische Partij maken zich grote zorgen. Die vinden dat de gemeente, politie en justitie meer steun moeten krijgen bij de aanpak van de ‘dakdekkersoorlog' in Den Bosch. 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.