Nieuw record: nog nooit was het zo warm op 25 oktober

Vandaag om 16:57 • Aangepast vandaag om 17:53
nl
Brabant heeft er weer een nieuw record bij. Het is deze vrijdag de warmste 25 oktober ooit gemeten.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Normaal gesproken is het eind oktober zo'n 14 graden. Maar deze vrijdag is het net lente: geen regen of koude wind, maar een stralend zonnetje en warme lucht. Dat is ongewoon voor deze tijd van het jaar. Zó ongewoon zelfs, dat er lokaal een datumrecord is verbroken.

Bij de weerstations in zowel Woensdrecht als Eindhoven is vrijdag een temperatuur van twintig graden gemeten. Nooit eerder was het op 25 oktober zo warm. "De vorige records komen uit 1949 en 2013", weet de meteoroloog van Weerplaza.

Landelijk record
Ook landelijk is het warmterecord verbroken. Bij het weerstation in De Bilt was het 18,6 graden. Het vorige record, uit 1953, stond op 18,3 graden.

De lenteachtige weersomstandigheden zetten nog wel even door. Zaterdag wordt het opnieuw zo'n twintig graden in onze provincie. "Maar dan zullen we geen warmterecord verbreken", verzekert de weerman ons. "Het vorige record van 26 oktober ligt op 21 graden. De kans dat we daaroverheen gaan, is gelukkig niet zo groot."

Natuur in de war
De temperatuur lijkt natuurlijk goed nieuws voor wie niet van de kou houdt. Maar zulke ongewone temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de natuur in de war raakt. Zeker als het meerdere dagen achter elkaar zo warm is. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bloemen en planten opnieuw gaan groeien, terwijl ze in deze periode moeten rusten. Ook dieren kunnen ervan in de war raken.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Lenteweer en 19 graden op komst: onze weerman vertelt je er alles over

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!