MISDAAD UITGELEGD

Suzanne dood gevonden in cel: familie wil onderste steen boven

25 oktober 2024 om 20:30 • Aangepast 7 november 2024 om 02:02
nl
Normaal gesproken was Suzanne de Vries uit Helmond in januari komend jaar op vrije voeten gekomen. De Helmondse zou dan de jarenlange straf hebben uitgezeten die ze kreeg, omdat ze in 2016 haar partner met een hamer had doodgeslagen. Ruim twee jaar geleden werd ze echter dood gevonden in haar cel. Nabestaanden leggen zich hierbij niet neer: "De waarheid komt boven tafel."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Suzanne de Vries (geboren in 1989 en moeder van drie jonge kinderen) had een toxische relatie met haar vriend. Ze werd jarenlang door hem geestelijk en lichamelijk mishandeld, vertelde ze zelf. Familie en buren konden dit beamen.

In deze video wordt alles op een rijtje gezet:

Wachten op privacy instellingen...

Leonie van der Grinten was haar advocate. Ze vertelt wat haar cliënte onder meer werd aangedaan. "Ze moest naakt buiten gaan staan, terwijl het hagelde en ze werd gebruikt als levend dartbord." Dit moest ooit verkeerd aflopen, vreesden intimi.

In de nacht van 3 op 4 mei 2016 liep een zoveelste ruzie compleet uit de hand. Suzanne zou weer eens het bloed onder de nagels vandaan zijn gehaald. Ze sloeg daarop haar vriend in zijn huis aan de Monseigneur Swinkelsstraat in Helmond dood. Dertien keer had ze een hamer op hem laten neerdalen, vandaar dat deze zaak als de 'hamermoord' de geschiedenis ingaat.

Suzanne heeft nooit tegengesproken dat ze haar partner heeft doodgeslagen. Maar was het zelfverdediging of moord? De rechtbank veroordeelde haar in 2018 wegens doodslag tot zeven jaar. In de uitspraak werd er wel rekening mee gehouden dat ze jaren toegetakeld was.

LEES OOK: Suzanne de V. sloeg haar vriend dood nadat hij haar jarenlang mishandelde: 7 jaar cel

In augustus 2021 kwam het hof tot dezelfde uitspraak. Suzanne, die tot aan dit verdict op vrije voeten was, werd overgebracht naar Ter Peel, de vrouwengevangenis in het Limburgse Evertsoord. In maart 2022 vond personeel de Helmondse in haar cel, levenloos. Ze lag in een 'onnatuurlijke houding', zo werd officieel gemeld. Over de doodsoorzaak was toen niets bekend.

Leonie van der Grinten schrok zich wezenloos toen ze die ochtend hierover werd gebeld. Nabestaanden vermoedden al snel dat er een luchtje zat aan het overlijden. Ze wilden haar zien, maar kregen haar niet te zien. "Wij denken dat ze iets verzwijgen", liet de familie toen weten aan Omroep Brabant.

Hun vermoedens bleken terecht. Er was meer aan de hand, was de conclusie van een onafhankelijk onderzoek door de rechtbank, dat er was gekomen op initiatief van de nabestaanden en hun advocaat, Johan Oosterhagen. Zo was Suzanne helemaal niet in een plas bloed gevonden, wat wel in een officieel rapport stond.

"De gevangenis is verantwoordelijk voor haar overlijden."

Volgens Oosterhagen zijn er vooral fouten gemaakt bij de verstrekking van medicijnen. Twee artsen van de gevangenis, een psychiater en een apotheek heeft hij aangeklaagd bij het tuchtcollege. Ook heeft hij aangifte gedaan van dood door schuld. Oosterhagen: "De gevangenis is verantwoordelijk voor haar overlijden." Het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek begonnen, het Ministerie van Justitie wil niet ingaan op deze zaak.

Jennifer de Vries is maar wat blij met de manier waarop Oosterhagen zich vastbijt in het omstreden overlijden van haar zus: "Alles had anders gemoeten, dan had mijn zuster nu nog gewoon geleefd. Dan was mijn zuster in januari losgekomen. Dan had ik mijn zuster terug, dan hadden de kinderen hun moeder en mijn ouders hadden hun kind terug."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!