Video

Donald Duck is weer jaartje ouder: tekenaar Wouter blijft geïnspireerd

Gisteren om 20:47 • Aangepast gisteren om 23:56
nl
Donald Duck mag deze vrijdag 72 kaarsjes uitblazen. Het lijkt 'zomaar' een verjaardag, maar daar denkt Wouter Goudswaard uit Bergen op Zoom anders over: hij is een van de mensen die de avonturen van de stripeend tekenen.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Wouter Goudswaard uit Bergen op Zoom is nog lang niet zo oud, maar hij heeft wel al zijn hele leven lang iets met deze onverslijtbare stripheld. Sterker nog: hij heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. De Bergenaar is tekenaar en mag zelfs stripfiguren of -verhalen bedenken. En die worden dan door de vaste tekenclub in een definitief jasje gestoken.

LEES OOK: Wouter bedenkt de ruzies tussen Donald Duck en buurman Bolderbast

"Vroeger was ik al fan van de Donald Duck. Elke week keek ik er als kind naar uit als het blad op de mat viel", vertelt Goudzwaard. "En dan was het steeds de vraag wie van de broertjes of zusjes het als eerste mocht lezen."

Sinds enige jaren kan Goudzwaard in het blad zijn eigen bedenksels tegengekomen. Zoals Tokkie Tor. En volgens hem is het helemaal niet moeilijk om zoiets te verzinnen. "Ik ken echt niet alle personages die in de Donald Duck zijn verschenen van buiten. Dat hoeft ook niet. Je moet op je eigen ervaringen en ideeën vertrouwen of openstaan voor dingen die je in het dagelijkse leven tegenkomt. Daarop is bijvoorbeeld Tokkie Tor gebaseerd. Vorig jaar hadden we een lavendelstruik en die was binnen een dag door allerlei beestjes opgevreten."

Donald Duck bezorgt Omroep Brabant een taart (foto: Omroep Brabant).
Donald Duck bezorgt Omroep Brabant een taart (foto: Omroep Brabant).

Inmiddels heeft Goudzwaard zelf twee kinderen, van 2 en 4 jaar oud. "Als ik het blad dan samen met mijn oudste lees, dan vertel ik hem, dat ik sommige dingen heb verzonnen. Dat vindt hij dan heel tof, maar of hij echt door heeft wat ik precies doe?"

Wie jarig is, trakteert. Dat wordt voor Donald Duck zelf lastig, maar Wouter kan daar als 'tekenaar van' wel wat mee: voor de 72e verjaardag van 's wereld bekendste eend kwam hij in het Omroep Brabant-programma 'Brabant Vandaag' met een verrassing voor de dag. "Donald Duck is kampioen baantjes hebben én verliezen. Het zou mooi zijn als we hem als koerier voor Omroep Brabant in kunnen zetten." En zo kwam de taart in de studio van Omroep Brabant terecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!