NAC-publiek klapt handen stuk voor Poolse bevrijder die aftrap doet
Juichen, klappen, schreeuwen, springen en volop kippenvel. In Breda zijn ze de bevrijders van 1944 nog lang niet vergeten. De supporters zorgden in het Rat Verlegh Stadion voor een indrukwekkend eerbetoon aan de Poolse strijders van weleer.
Allereerst kwam er bij de spelersopkomst een prachtig megaspandoek van de eretribune af. Daar stond op: Pamietamy. Wat vrij vertaald betekent 'opdat wij niet vergeten'. Met 106x21 meter was dit het grootste spandoek ooit bij NAC.
"De belangrijkste reden om dit doek te maken is toch wel een stukje bewustwording", vertelt NAC-supporter Iwan Maters, die één van de initiatiefnemers is. "Dat ook de jongere generaties niet vergeten wat deze Poolse strijders voor onze stad betekend hebben."
"De kosten liggen daarbij tussen de tien- en vijftienduizend euro."
"Er zitten wel meer dan duizend manuren in dit doek", vervolgt hij. "De kosten liggen daarbij tussen de tien- en vijftienduizend euro waarbij we zelfs nog hebben moeten bezuinigen door veel met vrijwilligers te werken. Van jonge mensen tot aan de dames die de stof aan elkaar hebben genaaid."
Na de reuzenvlag volgde er een nog groter hoogtepunt. De laatste in levende zijnde veteraan, luitenant Eugeniusz Niedzielski, verrichtte de aftrap voor de wedstrijd. De NAC-fans, een groot aantal met in de hand een speciale Pools-Bredase vlag, produceerden een indrukwekkende orkaan van geluid ter ondersteuning. Hun vlaggen werden rond minuut 19.44 door het publiek getoond onder begeleiding van wederom een oorverdovend applaus. Het competitieduel werd tijdens dit eerbetoon door scheidsrechter Joey Kooij zelfs even stilgelegd.
"Het was bijzonder om hier de aftrap te doen", glunderde Niedzielski. "Ik schoot zo hard mogelijk maar de bal haalde het net van het doel niet", vertelde de veteraan lachend.
Bij de Brabantse derby was ook een officiële Poolse delegatie aanwezig. Vóór het duel reikte de minister van Oorlogsveteranen vier medailles uit aan de NAC-supporters Martijn Koks, Myrthe Koppelaar, Leon Deckers en Wendy Dujardin. Het viertal organiseerde de herdenking in het stadion. Daarom werden ze bedankt voor hun verdiensten bij het versterken en koesteren van de herinnering aan de strijd van het Poolse volk voor de onafhankelijkheid van de Poolse Republiek na de Tweede Wereldoorlog.
"Zo’n lintje is ook zeker geen strooigoed."
"Het is natuurlijk een mooie erkenning en een blijk van waardering", vertelt Leon Deckers. "Ik was wel verrast moet ik zeggen. Zo’n lintje is ook zeker geen strooigoed, vooral door de manier waarop het is aangedragen en opgespeld. Ik ben er heel erg trots op!"
NAC speelt deze avond voor het eerst in het speciale, derde tenue. Op het grotendeels witte/grijze shirt staat een foto van de wedstrijd tussen Bredase spelers (vooral van NAC) en Poolse soldaten die net na de bevrijding werd gespeeld.