Video

Ontsnapte wallaby huppelt door de buurt: 'Hij sprong zo over het hek'

Vandaag om 15:40 • Aangepast vandaag om 19:01
nl
Een kangoeroe of wallaby zien rondhuppelen in een weiland? Meestal kom je dat in Australië tegen, maar sinds kort springt er ook in Best een wallaby vrij rond. Het dier is ontsnapt uit de dierentuin Best Zoo. Medewerkers van de dierentuin deden zaterdag een poging om de wallaby te pakken, maar vooralsnog is het buideldier iedereen te snel af.

De wallaby is sinds donderdag niet meer 'thuis' in zijn verblijf in de dierentuin. Volgens Jos van Best Zoo wist het beestje te ontsnappen nadat er in het verblijf werkzaamheden werden uitgevoerd. "Het was wat luidruchtiger dan we hadden verwacht en dan het beestje gewend was. Hij schrok van het geluid van de boor en sprong zo over het hek heen."

Sindsdien is de wallaby al een paar keer gezien, maar vangen lukt niet want hij is ontzettend vlug. "Binnen twee minuten is hij alweer anderhalve kilometer verderop", zucht Jos.

Toch leek het zaterdag even te lukken. "We hadden hem naar een erf gedreven, waarvan we wisten dat hij niet zomaar kon ontsnappen." Wat ze alleen niet wisten, was dat daar ook een hond liep. "Die joeg hem weer van het terrein."

"Het allerergst wat er kan gebeuren is dat mensen het dier zelf gaan zoeken."

Jos is bezorgd om het ontsnapte dier. "Het helpt niet om je zorgen te maken, maar het houdt me zeker bezig. Kijk, dat beestje vindt zijn eten wel in de natuur, daar ben ik niet bang voor. Maar het allerergst wat er kan gebeuren is dat mensen het dier zelf gaan zoeken", legt hij uit.

Het advies van Jos is dan ook dat niemand zomaar op het dier afstapt. "Dat moeten mensen echt niet doen. De wallaby schrikt daar alleen maar van. De kans dat hij dan verder het bos in rent, of nog erger, ergens de weg op, is veel te groot."

"Het dier verdoven, wil je niet want dat werkt niet meteen."

Jos hoopt dat mensen die de wallaby zien vooral heel rustig blijven en zo snel mogelijk de dierentuin bellen. Zodat de medewerkers actie kunnen ondernemen. "Voor iemand die geen verstand heeft van kangoeroes is het een stuk lastiger om het dier te vangen."

Volgens Jos heeft het geen zin om de wallaby te verdoven. "Dat wil je niet want dat werkt niet meteen. Straks rent hij weg en werkt het middel pas een paar minuten later. Dan zou hij zomaar in een sloot terecht kunnen komen en kunnen verdrinken", zegt hij bezorgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.