Cor lag uren met hersenbloeding op Jumbo centrum, familie naar rechter

Vandaag om 19:46 • Aangepast vandaag om 20:29
nl
Vrachtwagenchauffeur Cor Hooijmans moest begin januari een lading lossen bij het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch. Op de losplaats, vlakbij zijn vrachtwagen, kreeg hij een hersenbloeding en zakte in elkaar. Cor lag uren op de grond voordat hij werd ontdekt. Hij overleed niet veel later in het ziekenhuis. Zijn familie stelt nu Jumbo en werkgever Simon Loos aansprakelijk voor zijn dood.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Cor was al sinds 1994 vrachtwagenchauffeur bij vervoerder Simon Loos. Hij reed meestal voor Albert Heijn en af en toe voor Jumbo. De 65-jarige Cor zou zoals vaker een lading lossen bij de Jumbo in Den Bosch.

Hij meldde zich zaterdag 6 januari om tien voor zes in de middag bij de slagboom van het distributiecentrum. “Daarna had Cor zich met zijn vrachtbrief binnen moeten melden bij de balie, maar daar is hij nooit aangekomen”, zegt de advocaat van de familie, Jan Willem Weehuizen.

LEES OOK: Cor lag uren met hersenbloeding op Jumbo-terrein: 'Onbegrijpelijk'

Cor werd gevonden door een collega. “Dat gebeurde omdat hij zich nog niet bij zijn volgende bestemming had gemeld. Dit bedrijf belde naar Simon Loos om te vragen waar hij bleef”, zegt Weehuizen. De collega die het dichtst in de buurt was, werd opgeroepen om te kijken waar Cor bleef. “Hij werd om half tien in de avond gevonden. Dat is bijna vier uur later. De grote vraag is: hoe is dit in godsnaam mogelijk?”

"Je kunt het vergelijken met de zaak van Nouri tegen Ajax.”

“De camera daar heeft een vaste plek, ze hebben hem constant in beeld gehad. Hij lag bij zijn voorwiel. De Jumbo zegt dat ze ook rondes doen. Ook dan hadden ze hem moeten zien”, legt Weehuizen uit.

De advocaat gaat Jumbo dan ook aansprakelijk stellen. “Ze zijn verantwoordelijk voor de goede zorg en veiligheid voor iedereen die daar werkt. Verder kan er ook niemand op dat terrein: niemand anders had hem kunnen zien. Jumbo heeft niet aan zijn zorgplicht voldaan.”

Volgens de advocaat voelt Jumbo zich niet verantwoordelijk. Het supermarktconcern laat aan de advocaat weten dat ‘ze hebben gedaan wat ze konden, een ronde hebben gemaakt en niets hebben gezien’.

Ook werkgever Simon Loos kan zich opmaken voor een gang naar de rechtbank, zegt advocaat Weehuizen: “De wet zegt dat als je iets overkomt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden voor je werkgever, dat deze werkgever dan aansprakelijk is. Je kunt het vergelijken met de zaak van Nouri tegen Ajax.” De speler van Ajax liep tijdens een wedstrijd ernstige hersenschade op en de Amsterdamse club werd hiervoor aansprakelijk gesteld.

Maar Simon Loos heeft nog niets van zich laten horen volgens de advocaat. “Ik heb ze in juni, juli en eind augustus gemaild, maar behalve een leesbevestiging en een belofte dat ze er op terug zouden komen, heb ik nog niets inhoudelijks van ze gehoord. Nu moet de rechter maar beslissen.”

“Het is voor de familie een koude douche en komt vrij harteloos over.”

Los daarvan vinden de familie en de advocaat dat Simon Loos zich weinig om de nabestaanden heeft bekommerd. “Er is nauwelijks iets van nazorg geweest. Simon Loos is een groot bedrijf. Het had op zijn minst voor hulpverlening of bijstand kunnen zorgen.” In plaats daarvan kreeg de weduwe van Cor drie maandsalarissen, terwijl hij er bijna dertig jaar had gewerkt. “Het is voor de familie een koude douche en komt vrij harteloos over.”

Zorgen voor een schadeloosstelling is het enige dat de advocaat voor de nabestaanden kan doen. “Het is een drama. De vrouw van Cor is er nog steeds niet overheen en dat gaat ook niet gebeuren. Er zitten nog steeds vijf hondjes op Cor te wachten die denken dat hij nog thuis komt.”

Een woordvoerder van Simon Loos laat na vragen van Omroep Brabant weten 'niet inhoudelijk in te gaan op de gestelde vragen' over deze zaak. Ook Jumbo is benaderd, maar heeft vooralsnog niet gereageerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.