Video

Stroomhuis gaat helemaal tegen de vlakte na verwoestende brand

Gisteren om 16:43 • Aangepast gisteren om 17:42
nl
Het Stroomhuis in Eindhoven gaat helemaal tegen de vlakte. Het deel dat er na de brand nog staat, gaat ook neer. “Op basis van zorgvuldige afwegingen hebben we moeten besluiten dat ook dit resterende deel gesloopt wordt”, zo laten de burgemeester en wethouders weten. Het overgebleven deel blijkt niet veilig te zijn en heeft ‘geen resterende cultuurhistorische waarde’. De teller van de doneeractie staat inmiddels op ruim 83.000 euro.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

In cultureel centrum Stroomhuis in Eindhoven is donderdagochtend 17 oktober vroeg brand uitgebroken. De vlammen kwamen metershoog uit het dak. Al vrij snel werd besloten om het pand gecontroleerd te laten uitbranden.

“Een markante en unieke plek in de stad is helaas verloren gegaan. Kunstenaars en muzikanten zijn een thuis kwijt," zo laat het gemeentebestuur dinsdag weten. "Een plek waar ze zich vrij voelden en waar ze samen muziek en kunst maakten en deelden. Dat is een verlies voor de cultuur in de stad.”

17 oktober was een zwarte dag voor de medewerkers en liefhebbers van het Stroomhuis. Niemand raakte gewond, maar talloze instrumenten en delen van apparatuur zijn verloren gegaan. Deze werden door muzikanten en artiesten vanuit de hele stad gebruikt. Ook is tientallen jaren aan creatief werk in vlammen opgegaan.

"Alles wat er staat, heeft een verhaal."

De brand heeft veel mensen geraakt. "Evenzo belangrijk is de zorg die wij hebben voor de gebruikers van het pand. Dat zijn er velen," laat het gemeentebestuur weten. "Kenmerkend voor deze broedplaats is de variëteit aan gebruikers, die niet in één structuur is verenigd. We kunnen en zullen ook daarom niet iedereen bereiken, maar doen ons best."

Op de dag van de brand kwam er een doneeractie voor het afgebrande cultuurcentrum op gang. Die heeft al ruim 83.000 euro opgeleverd. Een aantal mensen heeft overduidelijk veel liefde voor het Stroomhuis en heeft een flink bedrag overgemaakt, waaronder een donatie van 2.272 euro.

Hoe het in de toekomst verder moet, is nog niet duidelijk. Het gemeentebestuur wil daar de komende periode naar gaan kijken. “Dat betekent dat we voor de korte termijn met gebruikers op zoek gaan naar mogelijkheden voor locaties.”

Door een snelle sloop kan de kelder drooggepompt worden, zodat de gebruikers hun eigendommen terug kunnen krijgen. Zo ook oprichter André Amaro van het Stroomhuis. "Alles wat er staat, heeft een verhaal. Ik ben al mijn 25 jaar kunst kwijt. Daar kan geen geldbedrag tegenop. Hopelijk is een deel daarvan nog te redden.”

"Het is afwachten wat er nu verder gaat gebeuren."

Amaro baalt dat ook het resterende deel nu platgaat. Het is het deel waarin hij met nog twee andere mensen woonde. “Het Stroomhuis is de helft van mijn leven. Het Stroomhuis is ontstaan, niet besteld."

De schade loopt volgens Amaro in de tonnen. Hij is blij met alle donaties via de crowdfundingsactie, ook al is het volgens hem een druppel op de gloeiende plaat. “Alleen al de schade aan de muziekinstrumenten en persoonlijke spullen… dan zit je al op dit bedrag.”

Het is nog onduidelijk of het Stroomhuis terugkeert op dezelfde plek of misschien op een andere locatie komt. “Het is afwachten wat er nu verder gaat gebeuren. Er zijn veel verschillende opties. De bal ligt nu bij de gemeente en bij ons.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!