Apotheken houden de deuren dicht: staking voor hoger loon
De staking in Brabant volgt op eerdere stakingen in andere provincies afgelopen zomer. Toen legden zo'n tweeduizend apotheekmedewerkers het werk neer. Binnenkort is er ook een landelijke staking, op 12 november.
Loonsverhoging
Al maanden liggen vakbonden en werkgeversorganisaties met elkaar overhoop over een nieuwe CAO. De vakbonden en het apotheekpersoneel eisen een loonsverhoging van zes procent en een minimumloon van zestien euro. In augustus stelden de vakbonden daarover een ultimatum aan de werkgevers. Die gaven daar geen gehoor aan.
Volgens apotheker Marjo Toemen is het niet zonder reden dat de assistenten gaan staken. "Het gaat tegen de natuur van zorgmedewerkers in om het werk neer te leggen. Maar het systeem faalt en daarom moet er nu ingegrepen worden. De tarieven zijn al jaren niet meegestegen met de inflatie en de gelden die bedoeld zijn om lonen te kunnen verhogen zijn niet door de zorgverzekeraars aan de apotheken doorgegeven."
Bij het beroep komt vaak meer kijken dan zichtbaar is, zegt ze. "Zo zijn wij momenteel veel tijd kwijt aan het zoeken naar alternatieven voor medicijnen die niet leverbaar zijn. Wij staan als apothekers dan ook naast onze medewerkers in deze actie."
Betere arbeidsvoorwaarden zijn volgens de apothekers dus van belang voor de dienstverlening van patiënten. "Het loon van apothekersassistenten is veel lager dan bijvoorbeeld doktersassistenten. Dat moeten we oplossen, onze assistenten moeten meer respect krijgen. Als er niks verandert krijgen we een leegloop, dan gaat het personeel op zoek naar ander werk."
Een aantal apotheken gaat donderdag wel (mogelijk op aangepaste tijden) open, zodat mensen in nood die medicijnen nodig hebben, deze kunnen krijgen. Ook in Noord-Limburg en Zeeland wordt donderdag gestaakt.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Medewerkers in de metaal leggen werk neer voor betere cao en hoger loon
Stakingen bij Fokker Elmo voorbij: personeel krijgt zijn zin en extra geld