Met 211 nieuwe woningen verdubbelt het dorp en dat wil Ricarde niet

31 oktober om 07:30 • Aangepast woensdag om 02:04
nl
Een verdubbeling van het aantal huizen in Drimmelen en ook nog eens de komst van een hotel. Ricarde van Drimmelen schrok zich een ongeluk toen ze van de bouwplannen hoorde. Haar pittoreske dorpje zou daarmee van 235 woningen naar 446 uitbreiden. En dat is echt veel te veel. Daarom is ze, samen met een werkgroep, een petitie begonnen.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

“Mensen zijn boos of verdrietig over de plannen”, vertelt Ricarde van Drimmelen, een van de initiatiefnemers van de petitie. Samen met werkgroep De Rietlanden is ze tegen de plannen van een ondernemer die aan de rand van de Biesbosch 211 buitendijkse woningen en een hotel wil gaan bouwen in Drimmelen.

“Het wordt een heel ander aanzien als je naar ons dorp rijdt”, vervolgt de 71-jarige Ricarde, die inmiddels 22 jaar in het dorpje woont. Voorheen woonde ze in een huis in Delft, maar omdat haar man een grotere tuin wilde, verhuisden ze naar Drimmelen. Daar kwamen zijn ouders vandaan. Ricarde raakte op slag verliefd op het dorpje. “Ik kus de grond onder mijn voeten als ik Drimmelen binnenkom.”

“Het ons-kent-ons-gevoel verdwijnt uit Drimmelen, als hier een ander soort volk komt wonen.”

Met de komst van de ruim tweehonderd nieuwe woningen denkt ze daar inmiddels anders over. Ze is bang dat het ons-kent-ons-gevoel in Drimmelen, dat zo’n 550 inwoners telt, verdwijnt als er ‘een ander soort volk’ komt wonen. “Woningen van negen ton met een aanlegsteiger, waar je een boot van een miljoen kwijt kan. Absurd!” Verder zet ze kanttekeningen bij de komst van een hotel met 80 kamers. “We moeten zuinig zijn met de Biesbosch. Zo’n hoge toren betekent lichtvervuiling voor veel dieren, zoals de zeearend.”

Project Rietlanden (foto: gemeente Drimmelen)
Project Rietlanden (foto: gemeente Drimmelen)

Ook zijn er nu al verkeersproblemen in de oude dorpskern, waar maar één stoplicht staat. Zoals in de fietsstraat Batterij. “Daar mogen nu geen grote vrachtwagens of bussen rijden, want de kopjes schudden in de kast.” Ricarde vreest dat dit erger wordt met de komst van een gloednieuwe woonwijk. Mensen die aan de rand van het dorp wonen ervaren nu al veel verkeersdrukte van booteigenaren, die richting de Nieuwe Jachthaven sjezen. Het is één van de grootste inlandse jachthavens van Europa. Aan de zuidoostzijde ervan moet de nieuwbouwwijk komen.

De woningen worden hemelsbreed twee kilometer van de dorpskern van Drimmelen vandaan gebouwd. “We zijn niet tegen nieuwbouw in het dorp, maar wel tegen verdubbeling van het dorp”, benadrukt Ricarde. “Het worden eigenlijk gewoon twee dorpen naast elkaar.” Haar voorkeur gaat uit naar een kleiner aantal senioren- en starterswoningen, die dichter bij het dorp gebouwd worden. “Ik zie liever een strook op een akker met tiny houses voor jonge starters. Of een knarrenhof voor ouderen die samen één gemeenschap vormen, zoals in Zundert. Al zijn het pipowagens voor starters, maar niet een verdubbeling van het dorp!”

Jachthaven Biesbosch in Drimmelen (foto: Tessa van Kempen).
Jachthaven Biesbosch in Drimmelen (foto: Tessa van Kempen).

Veel inwoners van Drimmelen delen haar mening. Ouderen zijn bang voor vereenzaming en isolement, als ze twee kilometer buiten de dorpskern gaan wonen. Bij de Rietlanden rijdt namelijk geen openbaar vervoer. Jongeren die in het dorp zijn opgegroeid, willen juist een huisje bemachtigen in de oude kern. Met een woonwijk twee kilometer verderop, lijkt die droom uiteen te spatten.

"Ik wil aangeven dat dorpsbewoners verdrietig zijn. Ik hoop dat het kwartje valt."

Ruim 180 dorpelingen hebben Ricardes petitie inmiddels ondertekend. "Maar dat zijn ook veel oudere echtparen, waarvan er dan één tekent." Donderdagmiddag overhandigt ze de handtekeningen aan wethouder Tim Simons van Wonen. Ze haalt steun uit de zienswijze van de provincie, waaruit blijkt dat de gemeente Drimmelen ruimschoots aan de taakstelling voor woningbouw voldoet. “Daar zijn de woningen van de Rietlanden niet voor nodig.”

Volgende week maandag vindt er een openbare hoorzitting plaats op het gemeentehuis in Made. “Ik wil aangeven dat dorpsbewoners verdrietig zijn over de bouwplannen”, aldus Ricarde. “Ik hoop dat het kwartje valt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!