Video

Hulphond van Esther 9 keer aangevallen: 'Ik voel me minder veilig'

1 november om 09:04 • Aangepast 13 november om 02:04
nl
Steeds vaker hebben assistentiehonden, zoals een hulp- of blindengeleidehond, te maken met knallen door vuurwerk of worden ze aangevallen door loslopende honden. Hulphond Ivey bijvoorbeeld is te angstig om haar baasje nog te kunnen helpen door vuurwerk dat bij de voordeur werd afgestoken. Jarenlange training voor honden die mensen helpen met bijvoorbeeld epilepsie, slecht visueel zicht of PTSS, kunnen daarmee in een klap teniet worden gedaan.

Richard van Zundert uit Breda heeft epilepsie. Zijn hulphond Ivey signaleert wanneer hij een aanval krijgt. “Hij probeert te waarschuwen of gaat iemand halen. Ook heeft Ivey medicijnen in een tasje bij zich voor het geval me iets overkomt. Het is echt voor mijn veiligheid", vertelt hij.

Maar sinds kort is Ivey te gestrest om haar baasje nog te helpen. De oorzaak: vuurwerk dat bij de voordeur werd afgeknald. “Sindsdien heeft hij stress, eigenlijk is het beestje kapot. Ivey signaleert het niet meer als ik een aanval krijg.” Met alle gevolgen van dien voor Richard. “Ik voel me niet meer veilig en durf niet meer naar buiten. Ik blijf binnen, anders weet ik niet wat er gebeurt.”

Het liefst zou Richard zien dat vuurwerk wordt afgeschaft en op een centrale plek wordt afgestoken. “Niet alleen voor de assistentiehonden, maar voor alle honden.”

Esther Weststrate uit Vlissingen zit in een rolstoel. Ze heeft reuma, de ziekte van lyme, artrose en een algehele immuunziekte. Haar vijf jaar oude hond Luuk is getraind in Molenschot.

Richard van Zundert met zijn hond Ivey (foto: Omroep Brabant).
Richard van Zundert met zijn hond Ivey (foto: Omroep Brabant).

"Luuk helpt mij met uitkleden en spulletjes oprapen die ik laat vallen", zegt ze. "Door mijn ziekte gebeurt dat vaak. Hij doet de was in de machine en haalt het er ook weer uit, helpt me met boodschappen en betalen en hij signaleert mijn epilepsie een half uur voordat ik het krijg."

"Door Luuk heb ik vrijheid en geen thuiszorg nodig."

“Zonder hond zou mijn leven er kwalitatief slechter uitzien", weet Esther. "Door hem heb ik vrijheid en geen thuiszorg nodig. Het is echt mijn maatje. Hij kent me beter dan mijn partner, zeg ik wel eens”, zegt ze lachend. Ondanks al haar ziektes blijft ze optimistisch.

Ook zij heeft te maken met een angstige hond. Luuk is alleen al dit jaar negen keer aangevallen door anderen honden. “Hij is bang en let meer op andere honden in de omgeving dan op mij.” Ook Luuk doet daardoor niet meer volledig zijn werk. "Binnen wel, maar buiten minder."

"In sommige gevallen doet de hond zijn werk niet meer.”

Directeur Ingrid Vrakking van stichting Assistentiehond Nederland vindt het 'een ramp' dat steeds meer hulphonden worden aangevallen door andere honden of last hebben van vuurwerk.

“Deze honden hebben twee jaar training gehad om te doen wat ze moeten doen. Op het moment dat zo’n hond wordt aangevallen, kan heel veel van de training verloren gaan. Soms moeten we zo’n hond opnieuw trainen en in sommige gevallen, zoals met Richard en Ivey, komt het dus niet meer goed en dan doet de hond zijn werk niet meer.”

“Het is gewoon respectloos gedrag als je geen rekening kunt houden met honden die kwetsbare mensen helpen”, zegt Ingrid. Haar advies: negeer de hulphonden. Maak gerust een praatje met de eigenaar, maar laat de hond met rust.

Deze tip heeft ook Esther. "Niet aaien, gewoon negeren. Ook niet zeggen: ‘Ik mag je niet aaien hè?'. Gewoon niks doen. En dat is moeilijk, want je zou ‘m willen knuffelen. Ik zeg dan altijd: mij mag je knuffelen, maar de hond niet.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!