STUIFMAIL

Dit eet je als worstje maar de bloemen ruiken naar chocolade, Frans vertelt

3 november om 09:00 • Aangepast vrijdag om 02:07
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Dit keer besteedt hij onder meer aandacht aan twee libellen, iets dat Anja vond in haar groentetuin en geeft hij antwoord op de vraag of een insect wel of geen hooiwagen is.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Gevonden in de groentetuin, maar wat is het?
Anja van Vaalen vond iets in haar groentetuin. Ze wil graag weten wat ze gevonden had. Heel toevallig ken ik deze vrucht. De naam is schijnaugurk (akebia quinata). Deze schijnaugurken groeiden oorspronkelijk in China, Japan en Korea. Ze zijn trouwens onder meerdere namen bekend, zoals klimaugurk, chocoladerank en klimbes (zie de bijgevoegde foto).

Schijnaugurk of klimbes.
Schijnaugurk of klimbes.

In ons land voelt de schijnaugurk zich goed thuis op zandgronden, maar dan moet er wel een goede afwatering zijn. De bloemen verspreiden een chocoladegeur en groeien in trossen. Later komen de vruchten uit, die lijken op een soort worst. In Japan worden deze 'worsten' gegeten als seizoensgebonden delicatesse. De schil, met een licht bittere smaak, wordt gebruikt als groente. Gevuld met bijvoorbeeld gehakt en vervolgens gefrituurd. De ranken worden traditioneel gebruikt bij mandenvlechten.

Paringswiel van bruinrode heidelibellen (foto: Tommie Herman).
Paringswiel van bruinrode heidelibellen (foto: Tommie Herman).

Wat zijn die twee libellen aan het doen?
Tom Herman zag twee libellen en vroeg zich af wat die aan het doen waren. Op de foto zie je een roodachtige libel boven een bruine libel hangen. Daarnaast zie je dat beide libellen aan elkaar vastzitten. Wat Tom gezien heeft, is een paringswiel of paringsrad van twee bruinrode heidelibellen.

Het mannetje, de bovenste, gaat in zijn jachtgebied op zoek naar een vrouwtje. Heeft hij dat vrouwtje gevonden, dan grijpt hij met de tang op zijn achterlijf het vrouwtje in de nek. We noemen dit een tandemhouding. Daarna blijft het vrouwtje een tijdje zo hangen. Als zij het mannetje geschikt vindt om mee te paen, brengt zij haar achterlichaam naar voren en legt ze haar geslachtsopening tegen het copulatieorgaan van het mannetje en vindt de paring plaats. Vindt het vrouwtje het mannetje niet geschikt, dan doet ze niets en laat het mannetje het vrouwtje op een bepaald moment los.

Parende langpootmuggen (foto: Nelly de Beule).
Parende langpootmuggen (foto: Nelly de Beule).

Zijn deze diertjes hooiwagens of toch ook weer niet?
Nelly de Beule meende heel veel hooiwagens te zien en zelfs twee parende. Ik moest goed kijken naar de foto, maar ik zag twee parende langpootmuggen. Die noemen wij geen hooiwagens. Voor mij zijn hooiwagens spinachtigen, zie de bijgevoegde foto. Die hebben geen vleugels.

Een hooiwagen.
Een hooiwagen.

Misschien dat in de omgeving van Nelly de mensen langpootmuggen hooiwagens noemen. Maar dan ben ik benieuwd welke naam zij hebben voor de spinachtige op de bijgevoegde foto. Nelly, laat je dat me even weten? Alvast bedankt!

Een doodshoofdvlinder (foto: Anja Bastiaansen).
Een doodshoofdvlinder (foto: Anja Bastiaansen).

Rubriek mooie foto’s
In de rubriek mooie foto's dit keer een foto die gemaakt is door Anja Bastiaansen. Zij spotte deze bijzondere vlinder in Sleeuwijk. Het is een nachtvlinder uit de mooie pijlstaartvlinderfamilie. De naam is doodshoofdvlinder. Je kunt zien waarom!

Het taurosrund in Keent (foto: James van Leuven).
Het taurosrund in Keent (foto: James van Leuven).

Natuurtip
Zondag 10 november kun je van tien uur 's ochtends tot halfeen 's middags deelnemen aan het Rondje Keent. Deze maandelijkse wandeling op de tweede zondag van de maand gaat veelal over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de exmoor-pony’s en tauros-runderen in het natuurgebied.

In het natuurgebied van de oude Maasbocht in Keent vindt iets bijzonders plaats. Waterberging en natuurontwikkeling gaan daar hand in hand. Sinds enkele jaren probeert men ook hier het imposante Europese oerrund terug te brengen in de Europese natuur. Door een kruising en selectie van oude runderrassen uit Europa worden stappen gezet op weg naar het oerrund, de tauros. Deze was de voorouder van alle koeien in Europa.

Meer informatie:
• Vertrekplek is de informatiecentrum Keent aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent.

• Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

• De zoektocht is geschikt voor zowel volwassenen en kinderen en gaat zoals gezegd ook over onverharde paden.

• Neem een verrekijker mee.

• Stevige en waterdichte schoenen zijn aan te raden bij slecht weer.

• Draag kleren die passen bij het weer.

• Controleer jezelf achteraf altijd op teken!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!