Zeehond gespot in Drimmelen: 'Hij vindt zelf de weg terug naar zee'

4 november om 14:16 • Aangepast 15 november om 02:03
nl
Een zeehond in de haven van Drimmelen, dat zie je niet elke dag. Toch werd er daar zondag eentje gespot op de achterkant van een boot. Harm Blom is boswachter in de Biesbosch en volgens hem is het een vrij zeldzame verschijning. "Het gebeurt een paar keer per jaar, maar deze zeehond lag er wel heel mooi bij. Op een van de foto's leek hij zelfs te zwaaien."
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Rond halfdrie in de middag werd de zeehond gezien in de haven van Drimmelen. Het dier was rustig aan het zwemmen en even later klom het op de achterkant van een boot. Dat leverde prachtige plaatjes op. "Je bent een geluksvogel als je er zo eentje ziet liggen", zegt Blom.

Zelf heeft hij het dier niet in het echt gezien, maar aan de hand van de foto's schat hij dat het om een redelijk volwassen zeehond gaat. "En ik ga er vanuit dat hij gezond is. Het is trouwens een gewone zeehond, geen grijze zeehond. Hij komt vrijwel zeker uit de Noordzee en is via allerlei omwegen hierheen gegaan", vertelt Blom.

En hoe de zeehond dan precies in Drimmelen terecht is gekomen? Blom legt uit dat de Biesbosch in open verbinding staat met de Noordzee. "Dat vergeten we nog weleens, maar dieren uit de Noordzee kunnen via Rotterdam gewoon in de Biesbosch komen. Via de Nieuwe Waterweg en via de Oude Maas kunnen ze naar de Dordtsche Kil bij de Moerdijkburg zwemmen. En als de Haringvliet open zou staan dan zou dit veel vaker gebeuren."

"Op een gegeven moment wil een zeehond wel weer soortgenoten zien."

De zeehond kan volgens de boswachter prima overleven in de Biesbosch. "Het is een waterrijk gebied met volop vis en rustige hoeken", zegt Blom. Toch zal de zeehond uiteindelijk weer teruggaan naar de zee. "Op een gegeven moment willen ze wel weer soortgenoten zien en ze weten de weg naar zee zelf terug te vinden."

De zeehond zat zondag nog in Drimmelen, maar het dier kan een dag later al weer heel ergens anders opduiken. "Ze kunnen onwijs goed zwemmen. Zonder enige moeite leggen ze op een dag tientallen kilometers stroomopwaarts af. De tijd zal het leren hoe lang deze zeehond hier nog blijft."

Voor de mensen die het geluk hebben om het dier nog te zien, raadt Blom aan om de zeehond met rust te laten. "Je kunt van een grote afstand kijken, maar zo'n dier raakt snel verstoord. Als er een bootje in de buurt komt, zal de zeehond weggaan. Geniet dus lekker van een afstandje van de zeehond."

Foto: Marcel Raafs.
Foto: Marcel Raafs.
Foto: Marcel Raafs.
Foto: Marcel Raafs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!