Dodelijke val van Benjamin (22): 'Iedereen op de Tramkade is er kapot van'
Benjamin (22) uit Maasdriel, of 'Benny' zoals zijn vrienden hem noemden, was met vier andere personen in een van de torens van de voormalige veevoederfabriek van De Heus aan de Tramkade geklommen. Daar viel hij van grote hoogte naar beneden. Hij overleed later in het ziekenhuis. Veel mensen waren getuige van het ongeluk, een aantal raakte in shock.
"Ik werd gebeld door de moeder van het slachtoffer. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik was al met hem bevriend sinds de basisschool", vertelt een vriend die anoniem wil blijven. "Benny had de laatste tijd zijn leven goed op orde. Hij volgde een MBO-opleiding die erg bij hem paste. Hij was echt op het rechte pad gekomen. Het was een hele slimme jongen. En dan gebeurt er toch dit. Ik wist niet zeker of ik hier wel naar toe wilde komen, maar ik heb het toch gedaan."
"Als je zoiets doet, denk je niet aan de gevaren."
Met tranen in zijn ogen haalt hij herinneringen op aan zijn vriend. "Hij hield heel erg van klimmen, maar waarom moet dat nou zo fout gaan”, vraagt hij zich af. “Als je zoiets doet, denk je niet aan de gevaren", vult een vriendin aan.
Arjuna Vermeulen, ondernemer op het terrein en mede-eigenaar van een dansschool, was niet bij de val, toch heeft het ook op hem veel indruk gemaakt. "Het is verschrikkelijk. Het ging al snel rond in onze WhatsApp groepen. Veel mensen hebben het gezien. Collega’s waren er snel bij en een beveiliger van de Barkade heeft hem proberen te reanimeren. Iedereen op de Tramkade is er kapot van."
Op het culturele terrein van het Werkwarenhuis in Den Bosch, waar vroeger veevoederfabriek De Heus was gevestigd, hebben ongeveer tachtig ondernemers, kunstenaars en andere creatievelingen hun plek. Sinds het voorjaar van 2014 is het terrein niet meer als fabriek in gebruik. Het terrein is eigendom van de gemeente Den Bosch.
"Het gebouw nodigt uit om in te klimmen: het is een groot klimrek."
Ondernemers hebben aangegeven dat het ongeluk niet onverwacht komt. Dat ligt niet per se aan de gemeente, zegt Vermeulen. "Ja, ze hebben van alles weggehaald en op slot gedaan. Maar het gebouw nodigt uit om in te klimmen. Het is wekelijkse kost: het is gewoon een groot klimrek."
Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Bosch heeft het de afgelopen jaren al diverse gebouwen en installaties dichtgemaakt met hekken en zijn deuren gesloten. “Ook zijn de gebouwen en silo’s voorzien van verbodsborden en waarschuwingen”, legt de woordvoerder uit.
Daarnaast zegt de gemeente op dit moment in gesprek te zijn met de ondernemers op de Tramkade 'om mensen ruimte te geven om deze afschuwelijke gebeurtenis met elkaar te delen'. "Daar zijn ook diverse acties naar voren gekomen die we in overleg hebben uitgevoerd." Welke acties dat zijn, is niet duidelijk.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Man (22) valt uit toren op Tramkade en raakt zwaargewond, getuigen in shock
Man zwaargewond na val van silo: horeca waarschuwt al jaren voor gevaren