Nog geen 8 euro per persoon voor cultuur in Brabant

6 november om 20:51 • Aangepast 16 november om 02:03
nl
Brabant hoeft niet te rekenen op een flinke rijksbijdrage voor cultuur de komende jaren. Omgerekend komt het neer op nog geen 8 euro per inwoner. Dat is fors minder dan in andere provincies. In Groningen gaat het om bijna 30 euro per inwoner, in Noord-Holland zelfs ruim 86 euro. Brabant doet samen met andere provincies een klemmend beroep op politiek Den Haag om de cultuursubsidies beter te verdelen.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De één vindt cultuur iets voor de 'elite', de ander vindt het een belangrijke voorwaarde voor een vitale regio. Toch is er bij de verdeling van subsidies een groot verschil te zien tussen de verschillende provincies. Het subsidiebedrag per inwoners is in vergelijking met de afgelopen vier jaar een klein beetje gestegen, maar voor provinciebestuurder Bas Maes is het bedrag per inwoner van Brabant te karig.

“Het is ons als Brabant al heel lang een doorn in het oog dat de meerjarige cultuursubsidies van de Rijksoverheid voor het overgrote deel in de randstad landen", zegt gedeputeerde Maes. "Ook de komende periode tot aan 2028 gaat er per hoofd van de bevolking meer dan tien keer zoveel geld naar Noord-Holland dan naar onze provincie. Dat is niet meer uit te leggen."

De Tweede Kamer heeft zich al vaker uitgesproken over het belang van meer spreiding van cultuurmiddelen en voorzieningen over het land. Zo werden er meerdere moties ingediend om iets aan die regionale spreiding te doen.

Nu de adviezen voor meerjarensubsidies voor de periode 2025-2028 zijn gepubliceerd, komen een aantal provincies tot de treurige conclusie dat er van al die goede voornemens niet zoveel terecht is gekomen. Alleen in Drenthe en Zeeland ligt het bedrag per inwoner nog lager dan in Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

Extra pijnlijk is dat het vorige kabinet het rapport 'Elke regio telt!' met open armen heeft ontvangen. Heel kort samengevat is de analyse in het rapport: de overheid trok zich de afgelopen decennia terug uit de regio’s rondom de Randstad. Terwijl in de centrale regio’s werd versterkt wat al sterk was, werden in de grensregio’s de voorzieningen verwaarloosd en voelden inwoners zich steeds meer in de steek gelaten door de overheid.

Om dat tij te keren, adviseerde het rapport de overheid om structureel in te zetten op het bevorderen van de brede welvaart in de regio's. En die brede welvaart gaat niet alleen over gezondheid of inkomen, maar óók over de kwaliteit van voorzieningen in de regio. Dus ook over cultuur en culturele instellingen.

Brandbrief
Op maandag 11 november wordt in Den Haag gesproken over de cultuurbegroting. Bas Maes hoopt dat met het sturen van een gezamenlijke brief, er nog eens goed wordt gekeken naar die verdeling: "Samen met een groot aantal andere provincies roepen we op tot een meer evenwichtige spreiding over Nederland zodat er ook buiten de randstad een breed en divers cultuuraanbod kan blijven bestaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!