Steeds meer uitvaartondernemers, Jula (29) uit Boxtel is er daar één van
Een zo persoonlijk mogelijk afscheid. Dat is het doel van Jula uit Boxtel. Sinds juni is ze gestart met haar eigen uitvaartonderneming Tributa. "Ik wil laten zien dat je een afscheid kan maken dat echt past bij diegene die is overleden en bij de mensen die er afscheid van moeten nemen."
"Het mag allemaal best wat persoonlijker", vult ze aan. "Er zijn zoveel opties. De locatie bijvoorbeeld. Die mag best passen bij de persoon van wie afscheid wordt genomen. Als diegene vaak op een sportclub kan, kijken we gewoon of het afscheid daar kan."
Voor Julia is het werk als uitvaartondernemer mooi, omdat ze orde kan creëren in chaos. En veel andere ondernemers denken er hetzelfde over. In Brabant groeide het aantal vestigingen de afgelopen tien jaar met 81 procent. Alleen in Friesland en Flevoland groeide dit aantal nog harder, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel (KVK).
Brigitte Wieman, directeur van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) kan de stijging verklaren: "Mede door vergrijzing is er in onze branche steeds meer vraag naar uitvaartondernemers."
"En we zien dat jongeren het steeds interessanter vinden", ziet Wieman. "Zij starten vooral in loondienst en doen daar de nodige kennis en ervaring op, om mogelijk later een eigen onderneming te starten."
Zo is het ook gegaan bij de jonge Brabantse onderneemster Jula. "Mensen denken misschien dat een uitvaartondernemer een man is of een ouder persoon in pak. Maar dat ben ik niet en dat maakt het juist dat het anders is dan mensen gewend zijn."
In de periode van 2014 tot 2024 kwamen er in Brabant 190 nieuwe vestigingen bij. In totaal zijn er in Nederland 3100 vestigingen, waarvan er 2000 vestigingen zelfstandige ondernemers zijn. Jula is er daar één van. In het kaartje hieronder zie je de toename van het ondernemingen van de afgelopen tien jaar in Brabant.
Opvallend is ook het aandeel vrouwen in de uitvaartbranche. Van de 2.655 ondernemers begin dit jaar, was 1.766 vrouw. Het aandeel vrouwelijke ondernemers ligt daarmee op 67 procent, terwijl het gemiddelde aandeel vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven een stuk lager ligt.
"Ik denk dat het een beroep is waar veel gevoel bij komt kijken en ik denk dat dat bij vrouwen net iets anders ligt dan bij mannen", denkt Jula. Al vindt ze dat het vooral ligt aan de modernere blik op het afscheid nemen. "Als het afscheid draait om van wie er afscheid genomen wordt en er geen standaard protocollenboekje wordt afgewerkt, dan wordt het een stuk persoonlijker."