Medewerker van gevangenis maakt zich onmogelijk en krijgt ontslag
Wat de precieze aanleiding is geweest voor de strubbelingen tussen de twee PI-medewerkers wordt niet duidelijk uit de uitspraak. Er wordt gesproken van een ‘rimpeling in de samenwerking’, waarover de man zich eind 2022 bij zijn leidinggevende beklaagde.
Dreiging met slaan
Enkele maanden later stelt de Dienst Justitiële Inrichtingen (waar de PI onder valt) voor om een coach in te schakelen om uit de impasse te komen. De man reageert er afwijzend en boos op, waarna er diverse gesprekken en mailtjes over en weer volgen. Daarna gaat het van kwaad tot erger. De sociaal maatschappelijk werker zou zich herhaaldelijk onnodig beledigend hebben uitgelaten en gedreigd hebben een leidinggevende tegen het hoofd te slaan. De man zegt dat hij zich dat niet kan herinneren.
De PI-leiding komt vervolgens met het plan om de man per 1 januari van dit jaar over te plaatsen naar een vergelijkbare functie bij de PI in Dordrecht. Hij weigert dat. Ondertussen was de man deels arbeidsongeschikt geraakt door een hartaanval en werd hij tijdelijk gestationeerd in Tilburg. Nadat hij was hersteld, werd hij in juni gesommeerd in Dordrecht aan de slag te gaan. De man wil per se in Vught blijven, waarna de gevangenisleiding niets anders rest dan de loonbetaling te stoppen en hem ontslag aan te zeggen.
'Onmogelijk gemaakt'
De man ging hier evenmin mee akkoord en hij spande in september een kort geding aan. De rechtbank in Den Bosch heeft de PI nu in het gelijk gesteld. De man heeft zich met zijn houding onmogelijk gemaakt. Hij vond de PI in Dordrecht ook maar niks, zonder duidelijk te maken wat nu zijn inhoudelijke bezwaren waren. Volgens de rechter had de man de overplaatsing niet mogen weigeren. De rechter spreekt van een redelijk voorstel.
Wel heeft de man recht op een vergoeding van bijna 40.000 euro, omdat hij tot aan het conflict in 2022 zeker vijf jaar goed heeft gefunctioneerd in Vught.