BIJZONDER BRABANTS KOOPHUIS

Dit landhuis met statige toren telt 9 slaapkamers, te groot voor Diana

8 november om 18:00 • Aangepast 19 november om 02:02
nl
Wie droomt van een eigen sprookjeskasteel, kan hier in Budel-Dorplein terecht. Dit statige landhuis behoorde ooit toe aan een ingenieur van de nabijgelegen zinkfabriek. In die tijd had het huis nog geen torentje. Dat kwam er jaren later, toen het echtpaar Toon en Diana de Laat het huis een meer statige aanblik wilden geven. Diana: "De toren is mooi, eenvoudig en toch sierlijk. Het mooiste stuk van het huis."
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het huis is vóór 1906 gebouwd, als onderdeel van het fabrieksdorp Budel-Dorplein. Het waren de Belgische gebroeders Dor die in 1892 naar Brabant togen om daar vlak bij Budel in een bosgebied een zinkfabriek op te richten.

Om werknemers van de fabriek onderdak te bieden, bouwden de broers een volledig dorp: Budel-Dorplein. Ze bouwden huizen, een kerk, een school, een ziekenhuis en om de orde te bewaren kreeg het dorp zelfs een gevangenis (inmiddels bekend als het monumentale 'prisonneke’).

Het dorp had slagbomen en binnen die slagbomen zorgde de familie Dor ervoor dat alle voorzieningen voor werknemers binnen handbereik lagen.

Ook de villa van familie De Laat aan de Sint Josephstraat 125 was oorspronkelijk van een ingenieur die bij de zinkfabriek werkte.

De serre van het huis (foto: Giesbers& De Kort).
De serre van het huis (foto: Giesbers& De Kort).

Diana en haar man Toon kochten het huis tien jaar geleden. Het huis telt drie woonlagen, een kelder en maar liefst negen slaapkamers. Het perceel beslaat in totaal bijna drieduizend vierkante meter.

Te groot voor de huidige bewoonster Diana de Laat. Haar man Toon overleed onverwachts aan een hartstilstand in 2022. Twee van de drie kinderen zijn het huis uit. “Het is te veel voor mij om alleen te onderhouden en ik verkoop het liever nu het er nog mooi bij ligt.”

Foto: Giesbers& De Kort.
Foto: Giesbers& De Kort.
"Zonder de toren is het een gewoon huis. De toren is het eerste dat opvalt.”

Haar man was natuurgeneeskundige, samen met hem runde ze een praktijk aan huis. “Hij was een wandelende encyclopedie, mensen kwamen uit binnen- en buitenland voor hem. Wat hij kon, dat kon ik niet. Na zijn overlijden ben ik met de praktijk gestopt.” Het huis leent zich dan ook voor iemand met een praktijk aan huis. "Of een gezin met een paar kinderen. Iemand die alle kamers kan benutten."

De badkamer (foto: Giesbers& De Kort).
De badkamer (foto: Giesbers& De Kort).
De keuken is in 2023 vernieuwd (foto: Giesbers& De Kort).
De keuken is in 2023 vernieuwd (foto: Giesbers& De Kort).

Opvallend detail aan het huis is dus de toren, die haar man Toon destijds zelf gebouwd heeft. “Het is een aanbouw, waardoor het huis een heel ander aanzien heeft gekregen." Diana is er trots op. “Omdat die zo strak is, het staat gewoon. Zonder de toren is het een gewoon huis. De toren is het eerste dat opvalt.”

Onderin het torentje maakten ze een eigen wellness, compleet met infrarood stoomcabine, sauna en douche. Op de eerste etage in het torentje maakten ze een slaapkamer. Om het torentje nog wat meer aanzien te geven, plaatsten ze een grote fontein in de tuin. “Je voelt dat je ergens binnenkomt als je het terrein opstapt.” In 2023 is de keuken vernieuwd en zijn er zonnepanelen geplaatst en twee airco’s.

De fontein in de tuin (foto: Giesbers& De Kort).
De fontein in de tuin (foto: Giesbers& De Kort).
De sauna, onderin de toren (foto: Giesbers& De Kort).
De sauna, onderin de toren (foto: Giesbers& De Kort).

Diana vindt het dubbel om het huis te moeten verlaten. Ze gaat de weidsheid missen, de tuin waar ze van genoot. “Het blijft voor mij altijd ons huis. Iedere keer als ik de trap oploop merk ik hoe mooi, gezellig en knus ik het hier vind. Het is groot maar het voelt echt als een warm bad.”

Het landhuis in Budel-Dorplein staat te koop voor 875.000 euro.

In Bijzonder Brabants Koophuis delen we elke vrijdag een bijzonder huis uit onze provincie dat te koop staat. Dat hoeft niet alleen het grootste, kleinste, oudste of duurste koophuis te zijn, maar ook een woning met een bijzonder verhaal of een aparte inrichting. Staat jouw bijzondere huis te koop of heb je tips voor ons? Mail naar [email protected].

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!