In de (Af)Braak staat het vol met herinneringen aan een unieke club
En dus zat de businessclub van Helmond Sport vol met bekende oud-spelers, bestuurders en vrijwilligers om een avond herinneringen op te halen aan het oude stadion, dat afgebroken zal gaan worden. Natuurlijk kwam opnieuw het ‘iconische’ doelpunt van Harry Lubse uit 1982 voorbij. Hij maakte de beslissende goal waarmee Helmond Sport naar de eredivisie promoveerde. “Dat zijn kinderdromen,” zei Lubse.
Ook Wim Rijsbergen, die met het Nederlands elftal deelnam aan de WK’s van 1974 en 1978, kwam naar Helmond om het boek te bekijken. “Ik speelde maar kort voor Helmond Sport, maar ik heb geweldig leuke mensen leren kennen. Dit wordt met het nieuwe stadion een hele vruchtbare club. Pas maar op, PSV.” Rijsbergen wil zijn handtekening wel zetten op de eerste steen van het nieuwe stadion.
"Ik fotografeer alles, behalve de spelers, daar heb ik niets mee."
Het idee voor het boek De (Af)Braak ontstond bij Hans van den Berkmortel. “Ik loop al 25 jaar rond met een camera bij thuiswedstrijden van Helmond Sport. Ik fotografeer alles, behalve de spelers, daar heb ik niets mee.” Van den Berkmortel wilde graag iets doen met al zijn foto’s en vond in Jan-Willem van den Enden een schrijver. “We zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest. We hebben voetballers, supporters, vrijwilligers geïnterviewd. Er zit een beetje willekeur in, maar ook markante Helmonders komen aan het woord met hun verhalen.”
Zo bleef Harry Lubse altijd bevriend met voetbalicoon Willy van der Kuijlen. “Willy dementeerde aan het eind van zijn leven,” vertelt Van den Enden. “Maar Harry Lubse ging altijd wandelen met hem op De Warande. Als hij dan een bal gooide, zag je bij Willy af en toe de bekende bewegingen terug.”
"Gewond door vuurwerk, maar ik laat me niet wegjagen."
Ook vrijwilligers zoals steward Twan Honings komen aan het woord. Honings is al 50 jaar steward bij Helmond Sport. “Ik ben hier opgegroeid en kwam hier al als 10-jarig mannetje. Het is voordelig als supporters een bekend gezicht zien. Ze nemen meer van ons aan en wij van hen.” Maar Twan liep onlangs wel verwondingen op. “Twee jaar terug ben ik gewond geraakt door vuurwerk bij een wedstrijd in Den Bosch. Maar ik laat me niet wegjagen.”
Ook het verhaal van Antoinette Knoet wordt verteld in het nieuwe boek. Zij was de eerste vrouwelijke voorzitter in het betaald voetbal. “De kranten stonden er helemaal vol van en dat vond ik heel bijzonder, want ik had nog niets bijgedragen in het voetbal. En natuurlijk vroegen ze me of ik wist wat buitenspel was, dat soort flauwekul. Dat moesten ze vrouwen kennelijk vragen.”
Politieagent Marius Joosten moest in de jaren ’70 de fans van Helmond Sport in het gareel houden. Met zijn gummiknuppel greep hij regelmatig snel in. Iemand beklaagde zich dat hij te hard had toegeslagen en zei dat hij een blauwe rug had. Marius zei droogjes dat die blauwe plekken niet van hem afkomstig waren, want hij had een zwarte knuppel. “Toen kon dat nog,” zegt Marius in het nieuwe boek. “Nu liggen de zaken anders.”
LEES OOK: Zo promoveerde Helmond Sport 40 jaar geleden naar de Eredivisie