Dit diertje heeft een heel wespennest op het menu staan
Iedere zondag is er ook een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Beluister de podcast hier:
Welke vogel vloog er tegen mijn raam?
Bij Netty Renders was een vogel tegen het raam gevlogen en bleef versuft liggen. Zo te zien is het een kleine karekiet. Dat zijn minder kleurrijke vogels met een bruingelig verenpak van boven en vuilwit aan de onderkant. Het zijn echte moerasbewoners, die vooral in rietlanden leven. Ze worden maximaal dertien centimeter en zijn net iets kleiner dan een koolmees.
Kleine karekieten zijn hele behendige muggenvangers. Het vrouwtje legt gemiddeld drie tot vijf eieren en als er niets gebeurt, worden die in tien tot twaalf dagen uitgebroed. Helaas gooit de koekoek de eieren vaak uit het nest. Na het broedseizoen vertrekken de kleine karekieten naar het zuiden van de Sahara, tot in Zambia of West-Afrika om te overwinteren. Je kunt dan gerust stellen, dat de kleine karekieten langeafstandstrekkers zijn.
Op vakantie deze bij gespot, maar welke soort is het?
Jeske van Heeswijk was op vakantie op Gran Canaria en zag tijdens de lunch een bij en stuurde me er een foto van toe. Ik zag meteen dat het een houtbij was, maar niet die we hier in Nederland kennen. Na wat speurwerk ontdekte ik dat Jeske de Gele Timmermansbij heeft vastgelegd. Dat die op Gran Canaria voorkomt, is logisch want dit diertje kan alleen overleven bij een temperatuur van minstens 18 graden.
Vrouwtjes, die tussen de 2,5 en 3 cm worden, zetten de eitjes af in dood hout. Geen rottend dood hout, maar vooral in pas afgestorven bomen die nog een harde structuur hebben. Daarna verzamelen de vrouwtjes bijenbrood. Dit is een bal verzameld bloemenstuifmeel, soms aangevuld met nectar, die ze bij elk eitje in het hout neerleggen.
Een groot gat in de grond, maar door wie?
Joop Klomp stuitte tijdens een wandeling door het Groot Huisven in Heeze op een gegraven gat en vroeg zich af wat hij gezien had. Het is een uitgegraven wespennest, want je ziet nog heel duidelijk het papieren nest van een wespensoort liggen.
In ons land kennen we twee liefhebbers van eitjes en larven van wespen. Dat zijn de wespendief (een vogel) en de das. Volgens mij is dit wespennest door de das aangepakt. Het hol is nogal fors aangepakt en dus is het door een echte graver gedaan, want wespendieven graven het verfijnder uit.
Dassen zijn dol op wespennesten en eten alles op. Dus eitjes, larven, poppen en zelfs volwassen wespen. Door de lange stugge haren van de das kunnen wespen steken wat ze willen, ze kunnen niets tegen het dier beginnen. Ook wespendieven zijn totaal niet bang voor wespen. Ze hebben poten met een dikke huidlaag en stijve schubachtige kopveren om zich te beschermen tegen de steken.
Rubriek mooie foto’s
In de rubriek 'mooie foto's' deze keer een foto van Lidewij Kanters. Op een blad lag een zeer opvallende mooie rups met een rood staartje. De naam van de rups is Meriansborstel.
Natuurtip:
Zaterdag 16 november kan je mee op excursie naar ciderij 't Groene Woud in de Biezenmortel. Daar maken Linder van den Heerik en Thekla Arens eigen ciders voor horeca en particulieren. Linder experimenteerde de afgelopen jaren met doordachte landbouwsystemen voor een klimaatbestendige toekomst. Inmiddels richt hij zich naast zijn werk als docent op de productie van oude appelrassen speciaal voor cider.
Programma:
10.15 - Ontvangst met koffie/thee op locatie van het agroforestery perceel
10.30 - Rondleiding door het agroforestry project en omliggend natuurgebied
11.00 - Vertrek naar Ciderij
11.15 - Introductie productieproces van cider
11.45 - 12.15 - Afsluiting met drankje en klein hapje
Meer informatie:
• Deelname aan deze excursie in gratis.
• Aanmelden is verplicht. Dat kan via deze link.
• Trek goede schoenen aan en neem een paraplu of regenkleding mee.
• Bij slecht weer wordt er gezorgd voor een alternatief programma bij de Ciderij op Landpark Assisië. Als dit het geval is worden de deelnemers daar drie dagen van tevoren op de hoogte gebracht.
Wandeling met Frans en Kristian
Ga jij ook eens mee op een gezellige herfstwandeling met Frans en radiopresentator Kristian Westerveld?
Ze vertrekken zaterdag 30 november om 14.00 uur vanaf parkeerplaats De Bockenryder voor een wandeling op Landgoed De Utrecht.
Als jij mee wilt gaan, meld je dan aan via [email protected]