Lichtfestival GLOW nog niet energieneutraal: 'Dat is onze droom'

11 november om 07:30 • Aangepast woensdag om 02:03
nl
Lichtfestival GLOW verbruikt deze week veel stroom om de tientallen kunstwerken te verlichten. Het gaat dan om 4726,8 kilowattuur aan energie. Dat is ongeveer wat honderd gezinnen in één week aan stroom verbruiken. De organisatie wil uiteindelijk een energieneutraal festival in Eindhoven. "Dat is onze droom."
Profielfoto van Marleen KuijstersProfielfoto van Floor Foole
Geschreven door
Marleen Kuijsters & Floor Foole

Lichtfestival GLOW valt samen met de Nationale Klimaatweek waarin aandacht wordt gevraagd voor duurzaamheid. Volgens organisator Ralf van Lieshout zet het festival stappen om duurzamer te worden. “Ons streven is om GLOW helemaal energieneutraal te krijgen, maar daar zitten ook kosten aan. Hoe mooi het ook zou zijn, het lukt ons nu nog niet”, aldus Ralf van Lieshout van GLOW.

De organisatie heeft afspraken gemaakt met de Gemeente Eindhoven en andere partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de impact op het milieu te verkleinen. Zo werkt GLOW vooral met groene stroom en zet het evenement in op ledverlichting en hergebruik van materialen.

LEES OOK: Filelopen langs lichtkunstwerken tijdens openingsavond Glow

Soms moet de organisatie gebruik maken van een generator omdat er dan geen stroompunt is op de route waar het kunstwerk staat. “We proberen dan ook in te zetten op groene aggregaten en niet op vervuilende dieselgeneratoren. Maar dit lukt niet altijd”, zegt Ralf van Lieshout.

Om de afstanden klein te houden werkt GLOW graag samen met lokale kunstenaars, driekwart van de kunstwerken komt uit de omgeving. Daarnaast roept het festival mensen op om met de fiets naar het festival te komen en thuis het licht uit te doen om zo ook minder CO2 uit te stoten.

Kunstwerk Syntropia van Cindy Lo op Glow (Foto: Bart van Overbeeke)
Kunstwerk Syntropia van Cindy Lo op Glow (Foto: Bart van Overbeeke)

In 2022 gingen de lichten van GLOW elke dag een uur eerder uit om aandacht te vragen voor energieverbruik en duurzaamheid. De organisatie gaf hiermee gehoor aan de oproep van de Europese Unie om dat jaar minimaal 10% aan energie te besparen uit solidariteit vanwege de hoge energiekosten.

Maar behalve een oproep voor duurzaamheid was het er ook een van praktische aard. Door de energiecrisis was stroom ook heel duur geworden. Een uur eerder stoppen was ook een kostenbesparing. Dit jaar doven de lampen geen uur eerder en zijn er geen extra acties.

“Maar dat betekent niet dat we niks doen aan duurzaamheid. GLOW gaat voor ons om het samenbrengen van mensen en letterlijk licht brengen. Er wordt minder stroom verbruikt door ons als festival dan als mensen thuis blijven en daar allemaal energie verbruiken. Dus iedereen kan gewoon gezellig komen kijken”, zegt Ralf van Lieshout lachend.

De lichtkunstwerken in Eindhoven, Best, Oirschot en Helmond zijn nog tot 16 november te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.