Elke dag zitten Brabanders vast in een lift, onderzoek gestart
Volgens de drie Veiligheidsregio’s van Brabant ligt het aantal liftopsluitingen nog een stuk hoger. Zo komt de brandweer pas als een monteur niet binnen 1 tot 1,5 uur aanwezig kan zijn. “Wij komen ook direct als er paniek is bij de mensen die in de vastgelopen lift zitten of bij een medische noodsituatie.”
Onderzoek gestart
Uit cijfers van de Veiligheidsregio’s blijkt dat in 2023 de brandweer 795 keer mensen uit een lift moest bevrijden. Van januari tot en met oktober dit jaar gebeurde dat al 672 keer. “We zien een lichte stijging door de jaren heen”, zegt een woordvoerder van Midden- en West-Brabant. “Daarom zijn we een onderzoek gestart.”
Vincent Baartmans van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wil erachter komen waardoor de liften vastlopen. “Komt het doordat mensen langer thuis blijven wonen? Komt het door meer hoogbouw? Of door verouderde liften of misschien een gebrek aan onderhoud?” Op dit moment houdt de brandweer namelijk niet bij waardoor een opsluiting komt. “Na het bevrijden van de personen uit de lift, keert de brandweer weer terug. Wij doen geen verder onderzoek naar de oorzaak”, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
Besparingen
Harold Bussing is directeur van liftbedrijf KONE en ziet meerdere oorzaken voor de storingen. “Zo hebben we door de wateroverlast van de laatste jaren meer storingen gehad.” Maar de belangrijkste oorzaak volgens hem: verouderde liften. “Gelukkig zijn veel woningbouwcoöperaties begonnen aan het moderniseren van hun liften.”
Elke 18 maanden is een liftkeuring verplicht. Een soort apk dus. Maar onderhoud is niet verplicht, weet Bussing. “Veel bedrijven en verhuurders besparen daarop. Als er dan bij een oude lift een onderdeel ineens kapot gaat, is het soms lastig om snel aan een vervangend onderdeel te komen.” Het is een belangrijke reden waarom laatste jaren liften, eenmaal kapot, lange tijd stilstaan.
Kapotte liften zorgen voor veel meer ellende in Brabant:
- Nuenen: Ouderen opgesloten door kapotte lift: ‘Mensen vereenzamen’
- Breda: Tiny kan huis niet uit door defecte lift: '12 verdiepingen omhoog'
- Eindhoven: Paul (79) zit al twee weken opgesloten in zijn huis
- Bladel: Jeanne (88) is flink chagrijnig want 'die rotlift' werkt al een week niet
- Breda: Rob rijdt eindeloos om in zijn rolstoel door kapotte stationslift
- Tilburg: Jopie (85) zat opgesloten door twee kapotte liften in de flat
- Veldhoven: Lift in flat voor de zoveelste keer kapot, bewoners zijn het helemaal zat
- Tilburg: Sjef zat meer dan twee weken opgesloten in zijn flatje omdat de lift kapot was
- Geldrop: Niels kan niet naar vriendin en PSV door lift die al maanden kapot is
- Tilburg: Botbreuk en lange rijen door kapotte liften
Liftbedrijven OTIS en Schindler willen niet ingaan op vragen van Omroep Brabant.
De drie Veiligheidsregio’s in onze provincie willen niet oordelen of de cijfers te hoog zijn. “Indien het daadwerkelijk nodig is, is het natuurlijk geen probleem om de brandweer te alarmeren. Het levert op dit moment niet een te zware belasting op”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.