Aantal wolvenaanvallen neemt toe, maar niet bij ons

12 november 2024 om 07:38 • Aangepast 20 november 2024 om 02:02
nl
Waar het totale aantal wolvenaanvallen in Nederland toeneemt, daalt dit in onze provincie. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van BIJ12. Deze organisatie handelt voor de provincies wolvenzaken af.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In 2020 vielen wolven zeker vijftig keer andere dieren in onze provincie aan. Vorig jaar gebeurde dit 22 keer en dit jaar staat de teller tot en met september op twaalf, met nog vijf meldingen waarbij niet duidelijk is of de aanval door een wolf is gepleegd.

'Dagkoersen kunnen zomaar veranderen'
De provincie ziet een verband tussen de afname van het aantal aanvallen op vee en de verminderde aanwezigheid van wolven in de provincie. Een wolf die zich tussen 2020 en 2023 op De Groote Heide in het zuidoosten van Brabant had gevestigd, is al 'een hele poos weg', meldt een woordvoerder. "En van zwervende wolven waren er dit jaar ook minder in Brabant. Maar dat zijn natuurlijk dagkoersen die zomaar kunnen veranderen."

LEES OOK: Wolf vestigt zich definitief op de Groote Heide bij Leende

De woordvoerder van de provincie wijst erop dat ook landelijk gezien de sterke groei van de wolvenpopulatie eruit is. "Mogelijk omdat meer leefgebieden bezet raken."

Bijna 500 aanvallen in heel het land
Over heel Nederland werden in de eerste negen maanden van dit jaar 491 aanvallen van wolven op andere dieren geregistreerd, tegenover 399 in heel vorig jaar.

De meeste aanvallen vonden plaats in de noordoostelijke provincies, met name in Gelderland. Daar heeft de wolf dit jaar al 237 keer toegeslagen, meer dan twee keer zo vaak als in heel 2023.

Niet genoeg preventieve maatregelen
Veehouders die schade hebben van wolvenaanvallen, kunnen een tegemoetkoming ontvangen. Dit jaar hebben de provincies vooralsnog bijna 400.000 euro aan schadevergoedingen uitbetaald aan boeren, bijna evenveel als in heel 2023. Het bedrag voor 2024 kan nog oplopen, omdat bij sommige claims nog niet duidelijk is of de boer recht heeft op een tegemoetkoming.

In bijna alle gevallen hadden de landeigenaren niet genoeg preventieve maatregelen getroffen om schade door wolven te voorkomen, blijkt uit de gegevens van BIJ12. Dat wolven landelijk gezien steeds vaker toeslaan, komt doordat er ook steeds meer wolven in Nederland leven. Vijf jaar geleden was er slechts één wolvenroedel, nu zijn dat er elf.

Melden niet verplicht
Het werkelijke aantal aanvallen kan nog hoger liggen. Het doorgeven van een wolvenaanval aan BIJ12 is namelijk niet verplicht.

Bovendien zijn alleen de aanvallen meegeteld waarbij met zekerheid vaststaat dat de schade door een wolf is veroorzaakt. Van nog zeker 166 gevallen die de afgelopen maanden plaatsvonden, is niet bekend of een wolf de aanvallen heeft uitgevoerd.

Onnodig leed
Volgens boswachter Jan Meesters, die werkzaam is in de Loonse en Drunense Duinen, zijn het vaak geen wolven maar loslopende honden die hem en zijn collega's werk bezorgen. "Heel het jaar door horen honden aan de lijn", benadrukt hij kort geleden nog. "Er zijn wel speciale losloopgebieden, ook hier, waar dat niet hoeft."

LEES OOK: Boswachter maakt zich meer zorgen over honden dan over een wolf

De boswachter krijgt vaak van hondeneigenaren die hij tegenkomt te horen dat het niet zijn of haar hond is die op wild jaagt. "Maar ik vind de slachtoffers." Zeker als de paartijd net voorbij is en de reebokken moe en kwetsbaar zijn. "Als er kalfjes zijn, zijn die de klos. Het is zo'n onnodig leed en pijnlijk om te zien."

DIT VIND JE WELLICHT OOK INTERESSANT:

Fotografen maakten foto van beruchte wolf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!